BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес избираме президент и вицепрезидент на България

Настоящият президент и кандидат за нов мандат Румен Радев и ректорът на Софийския университет, проф. Анастас Герджиков са двамата участници в днешния балотаж на изборите за президент на България.

Кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков-Невяна Митева постигнаха най-висок резултат на първия тур на изборите, който се проведе на 14 ноември. Въпреки че първата двойка спечели значително повече гласове до избор не се стигна заради липсата на 50% гласували. Правото си на вот упражниха едва 40.50% от българите с право на глас.

По данни на Централната избирателна комисия право да участват в гласуването днес имат 6 665 534 души. 

За днешния вот в страната са разкрити над 12 хил. избирателни секции, като в 9399 се гласува машинно. Разкритите в чужбина секции са 750. От тях най-много са в Обединеното кралство и в Турция.

Провеждането на избори в условията на пандемия отново налага спазването на някои основни правила:  в секциите трябва да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, хората в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно да се дезинфекцират често докосвани повърхности, включително и машините и химикалките, да се проветряват стаите.

Избирателят трябва да свали маската си само, за да бъде установена самоличността му, а членовете на комисията сравняват данните от личната му карта без да я пипат.

Поставените в карантина могат гласуват с подвижна избирателна кутия, като заявления могат да се подават и в изборния ден, ако заявителят фигурира в официалните регистри на заразените с коронавирус, т.е. тестът им е направен в лицензирана лаборатория, а не в домашни условия.

Хората, които са били в карантина за изборите на 14 ноември и задължителната им изолация към 21 ноември не е изтекла, не е нужно да подават ново заявление, тъй като би трябвало да са включени автоматично в списъците. Подвижна секция се образува, ако до три дни преди изборния ден (18 ноември) е имало не по-малко от 7 подадени заявления до кмета на общината, населеното място или района.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!