BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес 44 академични институции няма да отворят врати в знак на протест

В изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май, ръководителите на 44 висши училища и университети обявиха 20 май за ден, в който за първи път от много години академичните институции няма да отворят врати, с изключение за дейности с неотложен характер.

Обявеният обаче протест от 11:00 ч. пред Министерството на финансите няма да се състои, съобщи БТА

, като се позова на информация от Синдиката „Висше образование и наука“ към КНСБ и от Синдиката „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“.

Съветът на ректорите обяви в своя позиция, че „това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката“.

Там се посочват обещаните 39 млн. лева за индексиране на трудовите възнаграждения на академичния състав и 12% увеличение на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока. „Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин“, се посочва в позицията. 

В участващите в протеста университети днес няма да има учебни занятия и няма административно да се обслужват студенти, но във висшите училища ще се изпълняват тези дейности, които са неотложни и не могат да бъдат отменени. Неотложни са дейности, които са свързани с научни журита, с държавни изпити и с други изпити, с журита за развитие на академичния състав и с клинични дейности в медицинските университети. 

Всеки университет ще публикува информация на сайта си за това какво ще се случва на 20 май и какви неотложни дейности ще могат да бъдат осъществявани. Нека студентите проверят на сайта на своя университет, за да знаят дали ще имат занятия на 20 май

„Протестът ни цели да заостри вниманието на политиците към проблемите на висшето образование, които се трупат година след година и в последните три години ескалираха“, коментира за БТА и БНР проф. д-р Миглена Темелкова – председател на Съвета на ректорите.

Според нея „няма последователна, няма целенасочена политика в областта на висшето образование и това е акцентът на този протест“. Време е политиците да се обединят по темите за развитието на висшето образование, подчерта председателят на Съвета на ректорите и уточни, че ректорите на университетите „ще искат конкретни действия от политиците след изборите“. 

В навечерието на протеста служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че е постигната договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование, след среща с представители на синдикатите.

Средствата ще бъде осигурени за сметка на други разходи. 

„Малко над 80 млн. лв. ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на възнагражденията на академичния и неакадемичния състав от 1 януари и за вдигане на стипендиите на докторантите във всички университети, в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия (ССА) и научните институти към здравното министерство от 1 април. За отпускането на средствата Министерският съвет прие две постановления, като срокът за изпълнението им е 20 и 23 май“, заявиха от синдиката ВОН-КНСБ.

Според синдиката, общо 184 млн. лв. са необходими за повишаване на заплатите, за да се изпълни Закона, влязъл в сила от 1 април 2024 г. за държавните висши училища, БАН, НИМХ, ССА – за начална заплата на асистент от 2516 лв.; начална заплата на длъжност с висше образование – 2013 лв.; начална заплата на длъжност със средно образование – 1610 лв. За НИМХ конкретно преговорите продължават за заплати и за статута, и за проекта за дейността, уточняват от ВОН-КНСБ.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!