BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екоинспекцията във Варна проверява сигнал за унищожаване на дюни между Кранево и Албена

Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната инспекция по околна среда и води – Варна (РИОСВ-Варна) извършиха съвместна проверка по подаден сигнал за умишлено заустване на река Батова и унищожаване на дюните. По време на проверката на 21 юни е извършен обход на плаж „Кранево–север“, устието на река Батовска, южната част на плажа на курорта Албена и плаж „Батовски“.

Констатирано е, че водите от река Батовска,  и течащите повърхностни води, сформирани от територията на поддържан резерват „Балтата“, образуват водно течение, което достига до най-южната точка на плаж „Албена“ до х-л „Гергана“, като след това се отклонява в дясна посока и водите навлизат около 500 метра успоредно на плажната ивица по посока с. Кранево (плаж „Батовски“), след което се изтичат свободно в Черно море. Изтичането на водите от поддържаният резерват и образуването на разлив по протежение на плажа е вследствие на естествени процеси.

Видимо бреговете на водното течение през пясъчната ивица са ерозирали вследствие на повишеното водно количество на течащите повърхностни води, сформирани от територията на ПР „Балтата“. Плаж „Батовски“ попада в защитена местност Блатно кокиче, обявена по смисъла на Закона за защитените територии.

По време на проверката не са установени техника и хора, извършващи отклоняване на река Батовска, както и следи от дейности по изместване на течението, сформирано от територията на ПР „Балтата“.

На около 100 метра преди естественото вливане в морето на водното течение, сформирано от територията на ПР „Балтата“, е установен канал в пясъка в посока Черно море, с ширина 1м и дължина около 10м. Екоинспекцията е уведомила прокуратурата с цел извършване на проверка по случая и произнасяне, съобщава на сайта си Басейнова дирекция.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!