BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екоинспекцията в Стара Загора нареди спиране на мощности в ТЕЦ „Брикел“ заради изгаряне на биомаса

Снимка на ТЕЦ „Брикел“ от неделя, 24 август.
Източник: фейсбук групата „Гълъбово в 21 век“

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора е издала акт за спиране на 6 котела на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството, се посочва още в съобщението.

При проверка на дружеството на 3 септември т.г. е било установено наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително, посочват още от екоминистерството. Мярката влиза в сила от днес, 09.09.2019 г., и срокът на нейното действие е до преустановяване на извършване на нарушението.

На 4 септември в официалния сайт на прокуратурата бе публикувано съобщение, че главният прокурор е разпоредил на министъра на околната среда и водите  извършване на проверки в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. Преди това в публичното пространство бяха публикувани редица сигнали от медии и информация за протести на хора в засегнатите региони.

Община Гълъбово и дружеството„Брикел“ на Христо Ковачки са подготвили споразумение, което трябва уреди подписването на договор между тях за изгаряне на отпадъци в топлоелектрическата централа на бизнесмена. Решението за това е взето на извънредно заседание на ОбС в Гълъбово, проведено на 6 юни т.г., разкри в своя публикация от 13 август т.г. „За истината“.

Само няколко дни по-късно жителите на Гълъбово за пореден път се събудиха с гледка към гъст черен дим, който се издига от ТЕЦ “Брикел“. Десетки снимки и клипове за пушека, който излиза както от комина на централата, така и от самата сграда бяха публикувани в социалните мрежи.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!