BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕП призовава да се увеличи подкрепата за жертвите на домашно насилие по време на кризата

  • Случаите на домашно насилие са нараснали с една трета в някои държави от ЕС след въвеждане на извънредното положение
  • Държавите членки трябва да предоставят на жертвите по-гъвкави възможности за съобщаване на насилие
  • Местата в центровете за защита от насилие трябва да бъдат увеличени
  • Жените ще бъдат засегнати много по-силно от икономическата криза, предизвикана от коронавируса

Снимка: pixabay.com

Председателят на комисията на Европейския парламент (ЕП) по правата на жените Евелин Регнер призовава държавите членки на ЕС да увеличат подкрепата за жертвите на домашно насилие по време на кризата с COVID-19.

Както в световен мащаб, така и в някои страни от ЕС се съобщава, че случаите на домашно насилие са нараснали с една трета през седмицата след въвеждане на извънредното положение. Жените, живеещи в среда на насилие, се налага да си стоят у дома с насилника си за по-дълги периоди от време. Поради това им е много трудно да се обадят на горещи линии за помощ, тъй като извършителят винаги е наоколо.

Да се осигурят лесни начини за контакт и сигнализиране на полицията

„Призовавам всички държави в ЕС да се заемат с този проблем и да предоставят активно информация къде и как засегнатите могат да получат помощ. Това също трябва да включва лесни начини за контакт и сигнализиране на полицията, като текстови съобщения или онлайн чатове, както и използването на кодови думи при контакт с лекари или фармацевти. Също така трябва да бъдат предоставени повече места в центровете за защита от насилие и кризисните центрове за жени. Когато е възможно, ЕС трябва да подкрепя финансово мерките на държавите членки, както и да им помага при кампании за увеличаване на осведомеността“, призовава Регнер, цитирана в прессъобщение на Европейския парламент.

„Пандемията от COVID-19 изключително силно подчертава неравенството между половете. Както показват данните на ОИСР, 70% от работната сила в здравеопазването са жени, голяма част от неплатените социални грижи се извършват от жени и предстоящата икономическа криза ще засегне много по-силно жените. Наша задача е да помогнем за укрепването на физическото и психическото здраве на жените и тяхната икономическа независимост след кризата с COVID-19. Категорично няма да оставим жените на Европа без помощ“, заявява тя.

Българското правителство прие днес програмата за превенция и защита от домашно насилие за 2020 година

Министерският съвет прие днес „Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2020 г.“, разработена от министерствата на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика и на финансите, съобщиха от правителствения пресцентър.

В документа са посочени дейностите, които са планирани за тази година, сроковете за изпълнение и очакваните резултати. Предложени са законодателни, институционални и организационни мерки, мерки за превенция, за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, както и мерки за контрол и оценка, се посочва в съобщението.

Увеличават се пострадалите от домашно насилие и в България

В извънредното положение заради коронавируса се увеличават пострадалите от домашно насилие, а осигуряването на защита е затруднено заради някои от ограниченията. Такива са наблюденията на психолозите от приемния кабинет за жертви на домашно насилие в столичната болница „Пирогов“, за които „Дневник“ писа преди седмица.

„От началото на годината до началото на извънредното положение (13 март) в страната имаше три убийства на жени. За двете седмици от началото на извънредното положение също има три убийства. Два от случаите са от техните партньори, а в другия е син след побой над родител“, казва пред изданието Дияна Видева – психолог от асоциация „Деметра“, която отговаря за кабинета и горещия телефон, свъзани с домашно насилие в „Пирогов“.

„Дневник“ публикува Съвети към пострадалите от Българския фонд за жените. Вижте ги тук.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!