BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жители на благоевградско село излизат на протест заради „планина“ от боклук

Илюстративна снимка: Петя Михова

Жителите на благоевградското село Изгрев излизат на протест днес заради нерегламентирано сметище над селото, превърнало се в „планина“ от боклук и създаващо опасност за населеното място.

Това съобщи БНР, като уточнява, че протестът със затваряне на входовете и изходите на селото ще се проведе от 14 до 18 часа.

Замисленият за цял ден протест е бил съкратен заради поетият ангажимент от новия кмет на Благоевград Методи Байкушев да затвори сметището. Процесът, обаче, е дълъг.

Сметището е за строителни отпадъци, но на него се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере. Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания за затварянето му, разказва в репортаж от село Изгрев кореспондента на БНР Кети Тренчева.

Проблемът нараства застрашително през последните 20-ина години. Местните хора се молят да не се повторят наводненията, които помнят защото боклукът ще отнесе къщите.

Според хората от селото, и в момента при всеки пороен дъжд голяма част от отпадъците се свличат към дворовете им.

Кметът на село Изгрев Йордан Китанов се бори с незаконното сметище от 10 години, но без резултат. То е в землището на съседно село.

Преди близо три години РИОСВ издава императивно предписание на община Благоевград за затвори незаконното депо за строителни отпадъци. Само за месец пътищата между града и селата се превръщат в сметищаОбщинската власт тогава решава, че е по-добре да си плаща глобите и депото да си работи. Преди няколко дни обаче самата Община решава да затвори сметището и да намери временно решение.

Пред БНР кметът Методи Байкушев обяснява:

„Ние не можем да отлагаме повече това. Тази планина от строителен отпадък, която сме изградили там, която застрашава живота и здравето на хората, трябва да спре да се трупа. Нямаме никакъв друг вариант, освен да я затворим и да пренасочим гражданите към другите възможности за депониране на строителни отпадъци. Доста близо до Благоевград има площадка за преработка на строителни отпадъци – в Бобошево. Разстоянието е 24 км, но по магистрала. Няма да е кой знае колко по-скъпо да се кара до тази площадка, която е лицензирана. Действаме в тази посока. Вече спряхме да издаваме разрешения за депониране на строителни отпадъци на строителните фирми и насочваме всички натам. Ще увеличим и контрола. Призовавам всички граждани и фирми да спазват правилата. Нека да си пазим града. Наясно съм с цената, която ще трябва да платя, защото ще има недоволство за това„. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!