BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Журналистическа асоциация призова изслушването на генералния директор на БНР в СЕМ да е публично

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България настоява изслушването на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) да бъде прозрачно, публично и предавано на живо. Медийният регулатор ще изслуша Костов днес, в 14 ч. във връзка със случващото се в радиото.

В петък АЕЖ призова Съвета за електронни медии, както и редица институции в държавата да вземат отношение по случая, тъй като обществото има правото да знае кой и защо взе решение за безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма “Хоризонт”. По-късно същия ден прокуратурата обяви, че започва съвместна проверка с ДАНС, тъй като става дума за въпрос, засягащ националната сигурност, припомнят от асоциацията.

АЕЖ посочва още, че Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма “Хоризонт”, така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор “Правосъдие” от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор.

В последните дни редица представители на други институции бяха далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото, пише още асоциацията. По думите им дори, премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно СЕМ избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.

Според АЕЖ-България, СЕМ трябва да полага повече усилия за публичност и живото излъчване на изслушването на Светослав Костов би било такова.

От асоциацията обръщат внимание на това, че не подхожда на държава, в която институциите работят, министър-председателят Бойко Борисов с лични обаждания да решава медийни казуси и за да не се случва това е необходим ефективен и работещ Съвет за електронни медии. От АЕЖ – България припомнят случая с излъчения наскоро от парламента нов член на СЕМ – Галина Георгиева, за която „Дневник“ разкри, че е завършила висшето си образование във филиала на УНСС във Враца със специалност „Аграрна икономика“ и среден успех от курса на обучение „Добър 3,89“.

Припомняме, че според закона членовете на съвета трябва да се ползват с висок професионален и обществен авторитет, а не да бъдат просто верни на управляващата партия, пише още в позицията си АЕЖ-България.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!