BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам. кмет на Шумен обяви граждани, протестиращи срещу завод за боклук, за некомпетентни


Кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров (вдясно)
Снимка: „Радиан“

Заместник-кметът по строителство на Шумен Боян Тодоров обяви протестиращите срещу изграждането на завод за боклук граждани за „некомпетентни“ да дават мнение по тази тема. Заместникът на шуменския градоначалник изрази мнението си публично на днешното заседание на общинския съвет, на което беше поставен въпрос за потенциалните инвеститори на завода, предаде регионалното издание „Радиан„.

Репликата идва в отговор на въпрос на общинския съветник Веселин Пенчев /БСП/ дали е постъпило инвестиционно намерение за изграждане на завод за преработка на отпадъци. Съветникът е посочил проведеното снощи в Шумен гражданско обсъждане, на което хората са се противопоставили на такова производство.

„За пореден път говорите безкрайно некомпетентно и давате лоши знаци към този инвеститор, а и към останалите инвеститори“, се обърнал зам.-кметът Тодоров към лидера на БСП. „Има си ред за такива обществени обсъждания. Снощи инвеститорите дойдоха просто, за да ги видят гражданите..След като има екологична оценка от РИОСВ, те ще кажат дали заводът отговаря на изискванията. А не такива, докарани отнякъде хора като снощи, които не са компетентни“, продължил зам.-кметът Боян Тодоров, цитиран от „Радиан“. Според него, заради снощното събрание и позицията на гражданите шуменци се излагали не само в България, но и пред света.

Шуменската медия припомня, че на срещата с инвеститорите е имало и редица експерти – химици, еколози, бивш кмет и бивш зам.-кмет с ресор (и докторантура) по екология. Според тях, инвеститорът е представил неубедителна и непрофесионална презентация на технологията си, не е отговорил на въпросите на шуменци, не е доказал безопасността на производството си и не е разсеял страховете на хората.

Размяната на реплики по време на днешното заседания на общински съвет – Шумен е започнала с повторно зададен от Веселин Пенчев въпрос дали има внесено инвестиционно намерение за изграждане на завод за боклука в Шумен. „На предходната сесия кметът Любомир Христов заяви, че преди няколко дни инвеститорът е внесъл в общината инвестиционно намерение. Аз поисках то да ми бъде предоставено, но след почти 3 седмици ми представиха едно писмо от инвеститора, изпратено по мейла до община Шумен, в което фирмата съобщава, че ще дойде в Шумен и ще представи пред обществеността намерението си да прави завод“, каза Пенчев. По думите му, на проведената снощи среща с инвеститорите, е бил прожектиран анимационен филм, от който присътващите не са разбрали нищо, а представената от инвеститорите технология е оспорена от химици, според които, подобно производство не е възможно с такава технология, както и че тази технология не е безвредна.

На зададените въпроси и коментари кметът на Шумен Любомир Христов отговорил с призив да се работи за Шумен, и че от инвеститорите зависи дали ще внесат инвестиционно намерение.

Междувременно в Шумен и Дивдядово, където се намира терена, граждани откриха подписка против изграждането му.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!