BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна операция по разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб


Снимка: МОСВ

Започнала е операцията по разтоварване на заседналия край местността Яйлата кораб „Вера Су“, съобщиха от Министерство на транспорта. Очаква се тя да продължи 3 – 4 дни. Ще се работи в 24-часов режим, допълват от транспортното ведомство.

Извършен е водолазен оглед на района на инцидента и корабът е бил обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съд и са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране.

От Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ започват реализирането на плана за разтоварване на заседналия край Яйлата кораб, след като корабособственикът не е заявил до 17 часа дали се отказва от товара и от кораба.

Предварително е ясно, че баржа с външна хидравлика ще бъде привързана към кораба, за да може да бъде управляван, а с баржите, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност, във вторник ще започне изпомпването на втечнения карбамид. 

Той ще бъде транспортиран със специализирания танкер „Екогалакси“ до пристанище Варна-Изток. Що се отнася до твърдата част от товара, тя ще бъде превозена и съхранявана в контейнери на Български държавни железници, а по-късно те ще бъдат превозени с вагони. 

При направения на „Вера Су“ нов водолазен оглед и не е констатирано изтичане на гориво. Подготовката за претоварването започва тази вечер и ще продължи и през ноща.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!