BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна проверка във фермата за норки край Стара Загора. Какво ще открие?


Години наред неправителствената организация КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията) сигнализира различни институции за нередности и нехуманно отношение във фермата за норки, собственост на дружеството „Фармпро“ООД. По темата има и две парламентарни питания, останали без отговори.

Защото съдружници във фирмата са Станислав Лука Ангелов, Ангел Иванов Ангелов и Иван Ангелов Ангелов.

Кои са тези лица? Иван Ангелов Ангелов е един от най-големите индустриалци в България, Ангел Иванов Ангелов е негов син, а Станислав Лука Ангелов – негов племенник – син на брат му Лука Иванов Ангелов. Името на Иван Ангелов влезе във водещите новини на всички медии след

скандалното изслушване на агробизнесмена Светослав Илчовски

в парламентарната комисия, оглавявана от Мая Манолова. Според информацията, представена от Илчовски, бизнесът на Иван Ангелов се разраства и процъфтява по време на управлението на ГЕРБ и на бившия премиер Бойко Борисов – нещо, което от години е публична тайна в Стара Загора. Освен, че притежава птицекланницата „Градус“ и фермата за норки край града, Иван Ангелов е  и един от най-големите производители на олио в страната.

Откъде тръгва бизнесът на братята Ангелови преди 30 години, за да се наредят днес сред имената на големите индустриалци в България, не е известно, но името на Иван Ангелов е свързано с редица скандали през последните години. Единият от тях е разкритието за  изхвърлянето на пилешки отпадъци от кланицата „Градус“ на някогашното открито градско сметище на Стара Загора. От години в Нова Загора се организират и граждански протести срещу непоносимата миризма, която се носи в града от инсталацията за биогаз на дружеството „Енерджи 2“ ООД – част от групата „Градус“. Иван Ангелов бе заподозрян и за

огромното количество трупове на норки,

открити загробени незаконно в местността Боров дол край Твърдица. След публикации в медиите, те бяха тайно изровени и откарани в неизвестна посока. Но експертиза на един от труповете, поръчана от сдружението КАЖИ доказа, че става дума именно за норка, като тези, които се отглеждат във фермата на Ангелов. Както във всички останали случаи, така и в този, отговорните институции затвориха очите си. Причината за това вероятно е бил именно „чадърът“ осигурен от

близостта му с бившия премиер Бойко Борисов.

За близостта му пред комисията, оглавявана от Мая Манолова, разказа и самият бизнесмен. 

В първия ден след встъпването си в длъжност, новият министър на земеделието и храните Христо Бозуков прие в кабинета си Мая Манолова и Петя Алтимирска – председател на сдружението КАЖИ. Мая Манолова като председател на парламентарната комисия за ревизия на последния кабинет „Борисов“ внесе сигналите, подадени от КАЖИ срещу Иван Ангелов и неговите родственици. Единият от тях е срещу Ангел Ангелов (синът на Иван Ангелов). В него се посочва, че през 2018 година той е декларирал приходи от едва 3000 лв. В същото време по данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) през същата година от България са изнесени сурови ценни кожи от норки на стойност 11.3 млн. долара. При положение, че през тази година освен „ФАРМПРО“ООД, в страната ни е работила само още една малка ферма за норки в Ямболското село Черган с капацитет под 2000 животни, това разминаване между реализирана стока и декларираните приходи на Ангел Ангелов изглежда меко казано странно. Но и по този казус явно институциите не са работили. 

Днес със заповед на Христо Бозуков

във фермата за норки на Ангелов влезе комисия от министерството,

която трябва да установи верни ли са сигналите подавани от неправителствени организации. В Заповедта е трябвало да фигурират и имената на представилите на КАЖИ, които Петя Алтимирска е изпратила предварително до ведомството. Но в края на работния ден вчера, на електронния си адрес получава въпросната заповед и вижда, че техните имена не са вписани в нея.

И се случва очакваното – във фермата влизат само чиновниците от земеделското министерство, а хората, подали сигнала за проверката, остават отвън. Както всеки път, коментира Петя Алтимирска пред „За истината“, когато са искали за влязат с проверяващи във фермата на Иван Ангелов. Този път аргументът бил, че от 2016 г. има заповед на Ангел Ангелов външни лица във фермата да не бъдат допускани по никаква причина. 

След като не могат да видят

какво става с норките във фермата,

представителите на КАЖИ отиват в село Маджерито и се срещат отново с хората там. И те за кой ли път повтарят все едно и също: че норки бягат от фермата, влизат в дворовете им и убиват кокошките им. А миризмата трябва да се усети, за да стане ясно на какъв тормоз са подложени жителите на селото. „Но те мълчат, не само от страх пред властта на парите, но и от недоверие към институциите, които отказват да приложат закона“, казва Петя Алтимирска.

Проверката на Министерството на земеделието и храните във фермата за норки е продължила през целия ден. Развитие по темата очаквайте в „За истината“ през следващите дни.  

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!