BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заради африканска чума по свинете умъртвяват прасета в няколко села в южна България

В пазарджишкото село Сбор бе извършено умъртвяване на прасета и бяха изградени санитарни зони на входа и изхода на населеното място, за да не се разпространява африканската чума по свинете (АЧС).

Умъртвени са прасетата в местната ферма и в още осем частни стопанства, каза кметският наместник Стефан Димитров, цитиран от Радио Пловдив.

На 20 август Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете във фамилна ферма в село Сбор, област Пазарджик. Населеното място се намира в 3-километровата предпазна зона около първото обявено огнище (на 18.08.2021 г.) в с. Априлци.

В рамките на няколко дни през миналата седмица заразата беше открита освен в пазарджишките села Априлци и Сбор, и в пловдивското Красново.

Очаква се днес служители на Областна агенция по храните, съвместно с органите на реда и служители от Община Хисар да започнат обиколка по къщите в село Красново. Откритите в дворовете прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин, заради откритото огнище на Африканска чума по свинете. 

Стопаните, чиито животни ще бъдат умъртвени, ще бъдат компенсирани, ако обектите са регистрирани по Закона за ветеринарната дейност. 

В 10 километрова наблюдавана зона, в която попадат селата Старосел, Беловица, Мало Крушево и Кръстевич в община Хисар, село Драгомир в Община Съединение, а също и Дюлево в Община Стелча, ще се взимат проби от отглежданите там прасета, съобщиха от БАБХ.

Свиневъдите поискаха спешна работна среща с премиера и земеделския министър. Секторът е в тежка икономическа ситуация заради пандемията, а появата на Африканска чума по свинете изправя производителите пред риск от фалити, посочват от браншовите организации. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!