BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За броени часове ВиК-Шумен смени позицията си и се отказа да увеличава цената на водата


Снимка: Диана Желязкова

В рамките на един работен ден ВиК – Шумен първо поиска рязък скок в цената на водата още от 1 ноември, а след това се отказа от собственото си предложение и декларира, че няма да го изпълни, дори то да бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Тази сутрин от ВиК публикуваха информация на сайта си, с която обявяват на потребителите, че са поискали от КЕВР увеличение на цената до 4,30 лв. на кубик. Информацията беше потвърдена пред За истината и лично от управителя на дружеството Жанета Панайотова.

Новината съвсем очаквано предизвика огромно обществено недоволство и стотици гневни коментари в социалните мрежи.

Информацията от тази сутрин тук

Минути след 18 ч. от пресцентъра на ВиК разпространиха друго решение – няма да увеличават цената. „Цената на водата няма да бъде увеличена, независимо от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране“, се казва в съобщение до медиите.

„Ръководството на ВиК – Шумен взе решение да запази действащите цени на ВиК услугите, независимо от решението на КЕВР по предложението за тяхната актуализация. Дружеството изпълни своя регулаторен ангажимент да предложи корекция на цените на основание чл. 31, ал. 3 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги  и чл. 19 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и във връзка с увеличение с над 30% на признатите разходи за сметка на непредвиденото и непредотвратимо увеличение с над 100% на цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса“, обясняват от пресцентъра на ВиК и допълват изявление на Жанета Панайотова: „Няма да допуснем промяна на цената на водата, независимо от решението на КЕВР по нашето предложение. Ние разбираме отлично високата социална чувствителност на този въпрос, както и трудностите, които нашите клиенти понасят в резултат на безпрецедентната КОВИД – криза“, е заявила Панайотова, цитирана от пресцентъра.

От какво е предизвикан този безпрецедентен лупинг в позицията на ВиК-ръководството, можем само да гадаем. Възможно е да става въпрос за предизборно снишаване и от Нова година дружеството отново да настоява за поскъпване на водата. Впрочем, от ВиК – Шумен не са обявили, че се отказват от исканото увеличение в бизнес плана си, според което следващата година цената на кубик вода трябва да скочи на 4,60 лв.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!