BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За 5 години частни инсинератори са получили 60 млн. лв. за горене на отпадъци


Бившият зам.-министър на земеделието и храните Иван Христанов
Снимка: „Свободна Европа

Непосредствено преди да напусне поста си зам.-министърът на земеделието Иван Христанов е подал в ГДБОП сигнали за действията на служители на Агенцията по безопасност на храните, които са били в полза на частни инсинератори.

Това съобщи самият Христанов.

Пред Би Ти Ви, миналия петък той каза, че обемът на сигналите без приложенията е близо 200 страници. В ГДБОП също са имали информация и са сезирали прокуратурата. През миналата година за казуса съобщи Антикорупционният фонд, а преди това разследване по темата публикува и  „Свободна Европа“.

Седмица по-рано Христанов каза и следното: „Не един директор, а множество лица от БАБХ в продължение на доста години са облагодетелствали частни оператори.

За последните 5 години говорим за 60 млн. лв.,

които са изплатени към тези инсинератори въпреки редица тежки нарушения и под тежки нарушения имаме предвид липсващи животни, животни, които уж са инсинерирани, това е по-сложната дума за изгорени или обезвредени“, каза бившият зам. – министър на земеделието.

Над 18 хил. подписа срещу завод за боклуци край с. Върбовка са внесени в РИОСВ – В. Търново – тук.

Според него проверките за работата на инсинераторите са били формални, а служители на БАБХ не са направили дори опит да спазят вътрешните процедури, законите и да гарантират интереса на държавата.

„Комисиите са гледали формално, каза Иван Христанов. Идвали са документи за плащане между 150 и 300 хил. лв. на месец и комисията просто е казвала, че всичко е наред. При настоящи проверки от министерството са установени, че от март 2019 г. за един от инсинераторите

от 200 животни за 100 е имало тежки нередности.

Въпреки това е посочено, че всичко е наред, и пари са били изплащани. През миналата година Държавен фонд „Земеделие“ е пуснал писмо, че не вярва в тези суми и трябва да се направи проверка и евентуални надплатени пари да бъдат възстановени, на което са получавали отговор от ведомството, че няма надплатени пари, а сега е установено обратното“, каза Христанов.

Общественото мнение в Стара Загора – на бунището – тук

Той твърди също, че във всяка областна дирекция на БАБХ е имало поне по един човек, който е позволявал всичко това да се случва. Те са имали

„тартор, който е бил в централата и е организирал цялата схема“.

Днес, при официалното напускане на поста си Иван Христанов каза, че освен за инсинераторите е внесъл сигнал в ГДБОП и за ощетяване на държавата с поръчка на ваксини, изпълнена, въпреки че няма необходимост за голяма част от тях поради свръхзапас в складовете на БАБХ, за което е надлежно докладвано. Ваксините са приети и без да отговарят на условията на обществената поръчка за срок на годност, което поставя под риск тяхната пригодност към момента на употреба.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!