BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Земеделски дружества у нас се опитали да получат европари с измама, разкри ОЛАФ

Снимка: ОЛАФ

Земеделски дружества в България, които са получавали пари от ЕС и са достигали тавана на финансиране, са се опитали да придобият допълнителни средства с измама. Информацията е от доклада за дейността на Европейската служба за борба с измамите с европейски средства (ОЛАФ). 

В документа се посочва, че това е ставало със създаването на привидно независими нови фирми, които да поискат още средства. Проверката е установила, че често адресът на старите и новите фирми е и бил един и същ, пояснява БНР.

Според ОЛАФ загубите в тези случаи за европейския бюджет са били около 10 млн. евро, но вредите на се само финансови – нарушават се лоялната конкуренция и растежът на селскостопанските предприемачи.

От ОЛАФ съобщават още, че в периода 2014 – 2018 г. в България са били засечени 94 случая на нередности, без непременно да е ставало дума за измами. Във връзка с тях са били издадени 15 препоръки.

В периода 2012-2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които по един има повдигнато обвинение. А през 2018 г. Европейската служба за борба с измамите е получила три сигнала от българските власти и 45 сигнала от частни източници, се посочва в документа.

В него се казва също и, че на страните в общността е препоръчано възстановяването на общо 371 млн. евро към бюджета на ЕС.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!