BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Значително увеличение на данък сгради гласува мнозинството в ОбС – Харманли

Снимка: Иван Атанасов

С около 30% се увеличава данък „сгради“ в Община Харманли. Това решение взе мнозинството от ГЕРБ в местния парламент на последната си сесия, която се състоя онлайн.

Като причини за увеличаването кметът Мария Киркова в докладната си посочва, че някои имуществени данъци не са променяни от 2008 година, а други от 2013. В същото време разходите, които прави Общината, свързани с предоставянето на вменените й публични услуги във всички сфери са се завишили многократно. Като основни примери дава увеличените разходи за електроенергия, вода, горива за отопление и МПС, повишени разходи за издръжка на персонала зает в местните дейности.

В приетата докладна се посочва данъкът върху недвижимите имоти да бъде увеличен с 0,5 промила за жилищни и нежилищни имоти на население и фирми и да стане 2,0. 

Другото предложение бе промяна в данък при придобиване на имущество, на само в частта за придобиване по възмезден начин, като от 2 на сто  стане 2,5 на сто .

От справките, предоставени към докладната става ясно, че собственикът на апартамент 61 кв. м в Харманли с данъчна оценка от 14 255 е плащал 10,69, а през 2022 ще даде на Общината 14,25 лева.

При къща РЗП 120кв.м. и гараж 22 кв. м. с дв. място 356 кв.м. в града, оценена на 42 432 лева, данъкът от 31,82, става на 42,43, а увеличението е 10,61.

От опозицията припомниха на кмета, че в предизборните си обещания е заявила, че няма да увеличава данъците, а сега се отмята от думите си.

„Няма навика да се отмятам. Нека гражданите да преценят дали имаме нужда да увеличаваме,“ бяха думите на харманлийския градоначалник. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!