BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ива Митева бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание


Надявам се към опита и знанията на доказалите се перламентаристи да добавим младостта и енергията и новаторсикя дух на новоизбраните колеги, заяви Ива Митева от парламентарната трибуна

Със 163 гласа “за”, нито един “против” и 75 “въздържал се” Ива Митева от “Има такъв народ” беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание.

За председател на парламента беше предложена и Цвета Караянчева, но за нея гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ. Тя получи 75 гласа „за“ , 162 „против“ и нито един „въздържал се“.

„Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност”, заяви от парламентарната трибуна Митева. Новоизбраният председател на Народното събрание призова за диалог и връщане към принципите на парламентаризма и правовата държава.

Лидерът на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов предложи за председател на парламента Ива Митева-Рупчева и призова депутатите внимателно да проследят разликите в биографията й в сравнение с тази на Караянчева.

Ива Митева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работила е в Министерството на правосъдието, а от 2020 г. работи в администрацията на парламента. Ива Митева е задочен докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“, а научен ръководител – проф. Емилия Друмева. Хоноруван преподавател е в Нов български университет.

В последните години при управлението на ГЕРБ е директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. Участвала е и в писането на последните промени в Изборния кодекс. Влиза в парламента за първи път, като е избрана от 23-ти избирателен район в София, като попада в листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ след участия в телевизията му.

Без дебати и с единодушие за зам.-председатели на парламента бяха избрани: Цвета Караянчева (ГЕРБ), Виктория Василева („Има такъв народ“), Муккадес Налбант (ДПС), Кристиян Вигенин (БСП), Атанас Атанасов („Демократична България“),
Татяна Дончева („Изправи се! Мутри, вън!“). Гласуването беше едновременно за всички кандидатури.

Първото заседание на 45-ото Народно събрание продължи малко над 4 часа и беше закрито след като бяха избрани председател, зам.-председатели и секретари на парламента и беше формирана комисията, която ще изработи правилник за организацията и дейността на депутатите.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!