BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изборният ден в Бургас започна нормално, но вече има сигнали за нарушения


Към 10:00 часа избирателната активност в област Бургас е 6,82% .

залез над Бургас

залез над Бургас

Бургас Снимка: Фейсбук/Евгени Динев

Изборният ден в секционните избирателни комисии в Бургаска област започна нормално в 7 часа тази сутрин. По данни на Районната избирателна комисия (РИК) 24 695 са гласоподавателите в областта, които вече са упражнили правото си на вот към 10:00 часа, което е 6,82% активност. В Бургас 10 525 са дали към този час своя глас (5,73%) на провеждащите се днес парламентарни избори, най-много са гласували до момента в Приморско – 13,79%, а най-малко в Айтос (5,40%). Към този момент в Районната избирателна комисия вече са подадени и сигнали за нарушения.

Във втори многомандатен избирателен район – Бургас броят на гласоподавателите е 361 137души. 738 са разкритите секции, като само 131 от тях са без машини за гласуване. 

По данни на областната администрация, за членовете на секционните комисии са осигурени достатъчно предпазни средства.

Поставените под карантина, които ще гласуват са 222 души. За тях са разкрити 8 подвижни секции.

В Бургас 230 пациенти в 6-те Covid отделения в града са заявили желание да гласуват. 91-от тях са в областната болница. Три бивши и настоящи медицински сестри и служител на здравното заведение се включиха в секционната избирателна комисия, която в 7-часа откри изборния ден в Covid сектора.

Сигнали за нарушения към този час

В Районна избирателна комисия в Бургас са получени сигнали за нарушения, съобщават от кимисията, цитирани от Радио „Фокус“ – Бургас. Към момента получените сигнали са под 10 на брой. Един от тях е подаден от селата Зайчар и Добромир и касае гласуване с чужди документи за самоличност.

„След извършената проверка по избирателни списъци, не се установи такова нещо. Няма данни за друго, не сме получавали такива сигнали и от полицията“, поясняват от РИК – Бургас.

Другите жалби касят разпоространение на агитационни материали в изборния ден. „Навсякъде, където има констатирани такива нарушения, е разпоредено да бъдат отстранявани, ако са в разрез с Изборния кодекс“, посочиха още от РИК – Бургас. По останалите сигнали работата продължава.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!