BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ подаде оставка

Пресконференция на Изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев

Изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев тази сутрин е подал оставка само ден след като беше назначен на тази длъжност. Това съобщи самият той на пресконференция след днешния протест на журналистите от БНР, острата реакция в социалните мрежи и официална позиция

на Асоциацията на европейските журналисти по повод свалянето от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок и редактор в програма „Хоризонт“ Силвия Великова, и отстраняването й от ресора правосъдие и съдебна система, с аргумента, че не го отразява безпристрастно.

Решението ми е морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си, каза Кръстев. Той отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова.

По-рано през деня в интернет страницата на БНР беше публикувана официална позиция на ръководството на радиото, спред която журналистът от БНР Силвия Великова е представяла в ефир едностранна позиция, докато е била в отпуск, като е призовала в предаване на радиото слушателите да вземат участие в протест. Управителният съвет на БНР е изслушал изпълняващия длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, като е получил уверение, че тя не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“. След изслушването УС е споделил становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите. Като механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми е било препоръчано да бъде определен по още един журналист във всеки ресор.

Николай Кръстев е посочил, че са направени изменения в графика на водещите, като част от тях са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019 г. за изнесени в ефир лични данни на непълнолетно лице, като част от проблемното съдържание било изготвено от Силвия Великова.

Великова остава водещ и е вписана в графика за следващата седмица, обясни още Николай Кръстев. Тя ще продължи да отразява и съдебния ресор, но ще има и втори човек, който да осигурява плурализма в него.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!