BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И Апелативният спецсъд оправда Прокопиев, Дянков и Трайков по делото „EVN“


Снимка: Sang Hyun Cho from Pixabay

Апелативният специализиран съд потвърди оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото „EVN“. Заедно с тях са напълно оправдани и тримата служители на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Съдебният състав отхвърля всички възражения на прокуратурата като неоснователни. Апелативният спецсъд потвърждава напълно присъдата на
първоинстанционния съд, съобщава “Дневник“.

В обвинителния си акт прокуратурата твърдеше, че подсъдимите са ощетили държавата при продажбата на 33-процентния й дял от електроразпределителното дружество „EVN“, чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, въпреки че те всъщност са продадени чрез борсата.

Прокопиев е обвинен като помагач – заради негово изказвание по време на тристранния съвет към правителството. Това бе безпрецедентен случай, който намери място и в докладите за медийната свобода на „Репортери без граници“

На първа инстанция всички подсъдими бяха изцяло оправдани. Съдията по делото Вилислава Ангелова подчерта, че са подвигнати обвинения или за деяния, които не са престъпления, или за престъпления, които не са извършени.
Прокуратурата, обаче, обжалва и поиска от апелативния спецсъда отново да бъде разпитан бившия министър на икономиката Емил Караниколов, който на първа инстанция отрече да му е оказван натиск по тази сделка. През 2011 г. той беше шеф на Агенцията за приватизация, която взема решението за продажбата на акциите.

Делото EVN изглеждаше като отмъщение срещу Иво Прокопиев заради водената от неговата медийна група “Икономедия“ независима политика, разобличаващите
публикации срещу Делян Пеевски и прокуратурата. То даде повод на антикорупционната комисия да запорира цялото имущество на Прокопиев, придобито от законната продажба на “Каолин“ на германската компания “Кварцверке“.

Преди две седмици Софийският апелативен съд прекрати окончателно и делото за пране на пари срещу Прокопиев, което бе образувано отново заради законната продажба на „Каолин“. Това дело стана повод да се запорира и имуществото на съпругата на Прокопиев – Галя Прокопиева.

Делата срещу издателя предизвикаха сериозен международен отзвук, като намериха място в доклад за състоянието на човешките права за България на Държавния департамент на САЩ. Процесът срещу Прокопиев е посочен като примерите за „системна атака срещу независимите медии чрез административен и правораздавателен тормоз“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!