BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ ще открие на 9 септември Дни на камерната музика

43-то издание на Международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2019 запазва стремежа да обновява афиша си с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите при програмирането.

Новост са концерт със солово участие на почти непознатия за широката публика меден духов инструмент еуфониум, първото гостуване в Габрово на струнен квартет „София“, Духов квинтет „Пилекадоне“, фестивално клавирно трио, симфониета „Враца“, диригентът Максим Ешкенази, световна премиера на произведение от Пламен Джуров. Над 90% от произведенията ще прозвучат за пръв път в Габрово, което ще предостави нова информация на постоянната публика. За пръв път ще гостуват флейтистката Ивон Недева, виолончелистът Атанас Кръстев, виртуозният изпълнител на еуфониум Цветан Троянски, цигуларят Иван Пенчев. Запазва се традицията да има концерт на открито градско пространство, да присъстват изявени имена в българското изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти. Концертите са 9 на брой. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко участва както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър. Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по- лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура. По традиция, повечето от концертите ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разгледат и тематичната изложба „Вдъхновени от музиката“ от фонда на Художествена галерия „Христо Цокев“, която също се ще открие на 9 септември. Много от авторите и част от изпълнителите, включени в “Дни на камерната музика Габрово 2019“ ще гостуват по желания на габровската публика отразени в анкетирането й през миналата година. 43-то издание на международния фестивал „Дни на камерната музика Габрово 2019“ ще се открие от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Акцент в програмата е българска музика, която не е изпълнявана в Габрово. На концерта ще бъде почетен 70 годишния юбилей на проф. Пламен Джуров – дългогодишен ръководител на ансамбъла. Изявеният български диригент, композитор, педагог и общественик ще представи световна премиера на създадената през тази година пиеса „Приказка за струнни“. В концерта има и интрига. Едно след друго ще прозвучат произведения от класикът Марин Големинов и неговият най-малък син Михаил Големинов. За почитателите на филмовата музика ще бъде изпълнена музика от големия грузински композитор Гия Канчели.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!