BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кандидат за депутат и общински съветник са задържани за купуване на гласове

пари, белезници

пари, белезници

Илюстративна снимка: МВР

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги срещу глас в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на парламентарните избори, съобщиха от прокуратурата. В рамките на операцията са задържани един собственик на четири търговски дружества, хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия, един неуспял кандидат за народен представител, един бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет и настоящ общински съветник, както и четвърти участник, който бил със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население. 

По данни на прокуратурата, групата е действала от 6 февруари до датата на провеждане на изборите – 4 април на територията на цялата страна. Тя била с пирамидална структура – на върха й като организатор бил собственика на четирите търговски дружества. Той е поддържал непрекъсната връзка с неформален партиен лидер.

Финансирането идвало от човек, който живее в страна, извън Европейския съюз.

Парите, осигурени от него, трябвало да отидат до Турция, а оттам да бъдат транспортирани в България чрез „мулета“. Получавайки парите организаторът трябвало да ги разпределя на членовете в групата, които от своя страна трябвало да ги раздават на хора за набиране на гласоподаватели. Така организаторът давал разпорежданията си надолу към участниците в групата. Предварително са купени и раздадени телефони и сим карти, чрез които е осъществявана комуникацията.

Групата е предлагала различни суми за глас, като те са варирали в различните райони между 20-30 лв. и 80 лв. По думите на Сийка Милева гласуването ставало в „индианска нишка“ – гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника, който я попълвал и я подавал на следващия гласоподавател.

Имало и друга, корпоративна схема, по която били осигурявани гласоподаватели. Групата е издирвала и осъществявала връзки със собственици на търговски дружества, на които обещавали суми или услуги. Има данни и доказателства, че са водени разговори със собственик на завод за перилни препарати в Пловдив, на когото е била обещана парична сума и съдействие при бъдещо кандидатстване за европрограми.

Според прокуратурата има доказателства и че ръководителят лично е финансирал документи за самоличност на част от работниците в този завод срещу обещание да гласуват за конкретната партия. Освен това на всеки застъпник се плащали допълнително 100 лв., а той трябвало да доведе поне по 3-ма гласоподаватели.

Към момента няма информация коя е политическата сила, за която са купувани гласовете, както и кой е осигурявал финансирането зад граница и други.

Обвиненият за организиране и ръководене на групата е задържа под стража, а мярката му е потвърдена на две съдебни инстанции. Двама от участниците са с мярка задържане под стража, третият е с мярка „подписка“, която ще бъде протестирана от прокуратурата.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!