BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кандидат за кмет осъди кмета на Смолян за отказана информация за публичните задължения на Общината

Стефан Сабрутев

Стефан Сабрутев – общински съветник и кандидат за кмет на Смолян, спечели дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Съдебният процес се гледа в Административния съд в края на септември след отказ на кмета Николай Мелемов, който е кандидат за трети мандат, да даде информация за публичните задължения на Община Смолян.

Стефан Сабрутев поиска му бъде предоставена справка за публичните задължения на Общината по месеци за периода от 1.10.2018 г. до 1.06.2019 г., като информацията да е изготвена в табличен вид, като се посочи дата на възникване на задълженията и дата на плащането. На 3 юли т.г. кметът Николай Мелемов отказва да даде данните с мотив, че те не съществуват в обобщен вид и изготвянето на справка не може да се квалифицира като „обществена информация“.

„Информацията е налична в Община Смолян, може да бъде извлечена от документите и не е необходимо да бъдат извършвани допълнителни действия по събирането, тъй като финансовите задължения следва да бъдат отразени в бюджета на общината“, посочва пред съда Сабрутев. Според него е налице надделяващ обществен интерес – информацията е пряко свързана с разходите в общинския бюджет и предоставянето й ще повиши отчетността на общината.

На 10 октомври т.г. Административният съд в Смолян отмени като незаконосъобразно решението на досегашния кмет Николай Мелемов, с което отказва предоставянето на обществена информация и върна преписката на Община Смолян за ново произнасяне. Според съда исканата информация ще даде възможност на заявителя да си състави собствено мнение за дейността на Общината, като не се търси анализ на данни, а систематизирането им в писмен вид за определен период. „Обстоятелството, че данните не съществуват в обобщен вид, а предстои да бъдат синтезирани, не обосновава законосъборазността на постановения отказ, тъй като исканата информация, е налична и задълженията следва да бъдат отразени в бюджета на общината. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!