BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КЗК не позволи и на „Еврохолд“ да купи българските активи на ЧЕЗ

Снимка: Медиапул

Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на „Еврохолд“ да купи българските активи на ЧЕЗ, става ясно от решение на антимонополната комисия. 

Със свое решение от днес Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) забранява концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на „Еврохолд България“ АД върху предприятията на ЧЕЗ в България.

КЗК спира продажбата на българските активи на ЧЕЗ за втори път.

Основният аргумент сега е свързан със застрахователен продукт, който е незначителна част от портфолиото на групата на „Еврохолд“. „На база постъпилата информация и доказателства в хода на проучването по преписка КЗК-822 от 2019 година, Комисията установи, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти.

Въз основа на цялостния анализ Комисията заключи, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари“ , пише в решението си комисията.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Първата реакция на „Еврохолд“, цитирана от БНР, гласи: „Еврохолд приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие“. „Като публична компания с голям брой международни и институционални инвеститори, Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор“.

Еврохолд изрази съжаление от решението на КЗК и отбеляза, че при така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро.

Договор за сделката бе подписан на 20 юни т.г., а междувременно ЧЕЗ обяви, че ако и този път сделката бъде блокирана, както стана с предишния кандидат купувач – дружеството „Инерком“ на Гинка Върбакова, тя ще се откаже от намерението си да продаде български си бизнес.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!