BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кинофестивалът CineLibri в Габрово от 12 до 20 октомври 2019 (ПРОГРАМА)

Петото издание на кино-литературния фестивал CineLibri гостува в Габрово от 12 до 20 октомври. Прожекциите ще бъдат в зала „Възраждане“. Билети се продават на касата на залата, а цените са 4 и 5 лв.

Ето и програмата на фестивала:

12 октомври, 18:00 ч. – 5 е съвършеното число

Действието се развива през 70-те години по тесните сиви улици на дивия Неапол. Пепино льо Чичеро е опитен наемен убиец, който обича да прекарва времето си в риболов със сина си Нино. След смъртта на Нино обаче той ще бъде принуден да обърне поглед към бурното си минало и към нещата, които са били най-важни за него… В този нетърпеливо очакван европейски филм Тони Сервило и Валерия Голино изпълняват блестящо главните роли, а авторът застава зад камерата за първи път.

Награди и номинации: Филмът е включен в конкурсната програма „Хоризонти” на 76-ия кинофестивал във Венеция

12 октомври, 20:00 ч. – Сладка бобена паста

Режисьор: Наоми Кавасе. В ролите: Кирин Кики, Масатоши Нагасе, Киара Ушида, Мики Мисуно и др.

Управителят на пекарна с магазинче за дораяки (японски палачинки с плънка от паста от червен боб) среща странна, симпатична възрастна дама, която си търси работа. Вкусът на домашно приготвената от нея бобена паста го убеждава да я наеме. Последиците от това решение обаче далеч надхвърлят очакванията, свързани с обичайната търговия с храна.

13 октомври, 18:00 ч. – Казанова, последна любов

Режисьор: Беноа Жако. В ролите: Венсан Линдон, Стейси Мартин, Валерия Голино, Джулия Рой, Нанси Тейт и др.

За филма: През осемнадесети век Казанова, известен с вкуса си към забавлението и иг­рата, пристига в Лондон, където е изпратен в изгнание. В този град, за който той не знае нищо, се среща няколко пъти с млада куртизанка, г-ца Шарпийон, която го привлича до такава степен, че да забрави за други жени. Казанова е готов да направи всичко, за да постигне целта си, но г-ца Шарпийон винаги го избягва под най-различни предлози. Тя отправя предизвикателство към него да я обича по начина, който й харесва…

13 октомври, 20:00 ч. – Изпепеляване

Джонг-Су попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с Бен, мистериозен мъж, когото е срещнала там. Той им разкрива своето тайно хоби…

Награди и номинации: 39 награди и 121 номинации, включително:

2018 Награда FIPRESCI и номинация за „Златна палма” от филмовия фестивал в Кан

2018 Награда Vulcain за арт директора Джум-хи Шин от филмовия фестивал в Кан

2018 Гран При на журито и номинации за Asia Pacific Screen Award за най-добър филм и най-добър сценарий

2018 Азиатска филмова награда за най-добър режисьор

2018 Номинации за Азиатска филмова награда за най-добър филм, най-добър актьор, дебютант, най-добър сценарий, операторска работа, дизайн на продукцията и звук

2018 Награда „Гранд Бел” за най-добър филм от Grand Bell Awards, Южна Корея

2018 Награда LAFCA на Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис за най-добър чуждоезичен филм и най-добър актьор в поддържаща роля

14 октомври, 18:00 ч. . – Брит-Мари беше тук

Режисьор: Тува Новотни. В ролите: Вера Витали, Пернила Август, Петер Хабер и др.

За филма: Брит-Мари е 63-годишна, току-що е загърбила 40-годишен брак и дълъг живот като съпруга и домакиня. Като се има предвид славата й на заядлива пасивно-агресивна лелка, бъдещата й работа в малкия град Борг ще се окаже доста предизвикателна. Борг има една-едничка гордост в лицето на младия футболен отбор, а работата на Брит-Мари е да обучава момчетата… И това е само началото на едно пътешествие, изпълнено с битки и предизвикателства, с топлина и любов.

14 октомври, 20:00 ч. – Жената от Йерусалим

Режисьор: Еран Риклис. В ролите: Марк Иванир, Гури Алфи, Ноа Силвер, Розина Камбос и др.

За филма: Трагикомедия, чийто герой е началникът на отдел „Човешки ресурси” на най-голямата индустриална пекарна в Израел. На пазар в Йерусалим самоубиец взривява бомба. Една от жертви­те е румънска работничка имигрантка без документи, само с фиш за заплата от пекарната… Началникът трябва да спаси репутацията на бизнеса си и да предотврати публикуването на клеветническа статия.

15 октомври, 18:00 ч. – Чернобилска молитва

Режисьор: Пол Крущен. В ролите: Динара Друкарова, Марк Сити, Ив Пиньо, Лео Гранпере и др.

За филма: Този филм не се занимава с Чернобил, а със света на Чернобил, за който знаем твърде малко. Свидетелствата на очевидците обаче са оцелели: учени, учители, двойки, деца… Те разказват за живота си преди Чернобил, а после и за катастрофата. Техните гласове създават дълга, страховита, но необходима молитва, коя­то отеква силно и насърчава критичността към статуквото.

„Гласове от Чернобил” е изключително вълнуващо поетично пътешествие, кое­то изследва връзката между трагедията и трайната любов през историите на онези, чиито съдби са били дълбоко повлияни от ядрената авария в „Чернобил”. Изключителната визуална мощ на филма и новаторският, експериментален подход са красноречиви за творческата свобода и потенциала, които докумен­талното кино носи”.

15 октомври, 20:00 ч. – Последствията на гнева

Режисьор: Мануел Мартин Куенка. В ролите: Луис Тосар, Мар Регерас, Мария Валверде, Рубен Очандиано, Жорди Даудер и др.

За филма: Филмът разказва за необичайната и трагична връзка между неудовлетворен от живота си бизнесмен и 14-годишна ученичка. След като блъсва автомобила си в задната част на колата пред себе си, Пабло Лопес започва да спори с другия шофьор, който се оказва жена на име Сонсолес. Тя подава иск за обезщетение срещу него. Това разгневява Пабло и той започва да я тормози, включително да следи по-малката й сестра Мария в училищния двор. Когато опознава интелигентното момиче, възприятието му за живота се променя изцяло, но приятелството на двамата ще се окаже фатално.

16 октомври, 18:00 ч. – Стиг Ларшон: Мъжът, който си играеше с огъня

Документален филм за автора на трилогията „Милениум” Стиг Ларшон и проактивната му позиция по отношение на формите на съпротива срещу десните екстремисти и неонацистите. Борбата му с тях се превръща в обсесия с фатални последствия.

Награди и номинации:

2019 Номинация за Голямата награда на журито на филмовия фестивал в Сънданс

16 октомври, 20:00 ч. – Мистерията Анри Пик

Една редакторка открива роман, който според нея е шедьовър, в специална библиотека. Там се съхраняват само ръкописи, отхвърлени от издателите. Въпросният шедьовър е подписан от Анри Пик, майстор на пици от Бретан, починал две години по-рано. Оказва се, че вдовицата му не знае нищо – нито за романа, нито за интересите на Анри в областта на литературата.

17 октомври, 18:00 ч. – Интриго: Убийството на един автор

Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя. Пристигналият ръкопис е оригинал и е придружен от писмо, в което се казва, че при никакви обстоятелства книгата не трябва да се отпечатва на езика, на който е написана… Миналото ще нахлуе с гръм и трясък, вината ще се смеси с отмъщение, а фикцията на Гермунд Райн ще стане реалност.

17 октомври, 20:00 ч. – Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш

Неговият силует е разпознаваем сред хиляди. Известен в цял свят, в рамките на 60 години Карл Лагерфелд се превръща в модна икона. За да постигне това, той изковава сам своята легенда, пълна с мистериозност, чиято цел е да замъгли, поне донякъде, истината. Кой всъщност е Карл Лагерфелд?

18 октомври, 18:00 ч. – Аз, Леонардо

Открийте Леонардо да Винчи – мъжа, художника, учения и изобретателя – чрез това уникално, прелестно, завладяващо пътуване в ума на Леонардо. Филмът отбелязва 500 години от смъртта на енциклопедичния гений на Ренесанса. Бестселърът на Франческо Фиорети виртуозно съчетава интригуващ криминален сюжет с внушителна картина на епохата и ярък портрет на Леонардо да Винчи.

18 октомври, 20:00 ч. – Казандзакис

Големият гръцки писател Никос Казандзакис казва, че животът му се определя от неговите пътешествия и мечти. Филмът е вдъхновен от тези слова. Сюжетът се уповава на автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“ и проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Гръцкият дух, закърмен от велики идеали, присъства тук с цялата си интензивност и мощ. Свобода, устрем, творчество, крепки приятелства, динамика… Всички тези елементи се сливат в непреодолимо усещане за ведрост и сърдечност, което ще ви накара да се почувствате по-свободни. „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Казандзакис!

Награди и номинации:

2018 Награда Голд Реми за най-добра музика и за операторско майсторство

2018 Голямата награда Гран Реми за режисьора Янис Смарагдис

2018 Номинации Голд Реми за най-добра актриса (Марина Калогиру) и най-добър актьор (Тодорис Атеридис)

2018 Отличие за актьора Одисеас Папаспильопулос от Асоциацията на филмовите критици в Хюстън

19 октомври, 18:00 ч. – Клер Дарлинг

Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния ѝ живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.

Награди и номинации:

Номинация за награда Dragon от филмовия фестивал в Гьотеборг

19 октомври, 20:00 ч. – Сирано

Декември 1897, Париж. Едмон Ростан още не е навършил трийсет, но вече има две деца и много тревоги. Не е написал нищо в продължение на две години. Обзет от отчаяние, той предлага на великия Констан Кокулен нова пиеса, героична комедия в стихове, по случай празниците. Проблемът е само един – че пиесата още не е написана. Пренебрегвайки капризите на разни актриси, претенциите на корсиканските си продуценти, ревността на съпругата си, историите за сърдечните трепети на най-добрия си приятел и липсата на ентусиазъм у всички около себе си, Едмон започва да пише въпросната пиеса, макар че никой не му вярва. Заглавието е „Сирано дьо Бержерак”.

20 октомври, 18:00 ч. – Да се изгубиш нарочно

На границата между безгрижието и отговорния живот трима приятели решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план сред най-затънтените кътчета на България. Купуват стара „жигула”, стягат раниците и се впускат в сурово приключение, в което всичко, което може да се обърка, се обърква. Къпане в реки, спане при непознати баби и закусване сред чифтокопитни животни. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома.

20 октомври, 20:00 ч. – Продавачът на вестници и цигари

Режисьор: Николаус Лейтнер. В ролите: Симон Морзе, Бруно Ганц, Йоханес Криш, Ема Дрогунова, Регина Фриш, Каролине Айкхорн и др.

За филма: Филмът е адаптация по едноименния бестселър на Роберт Зееталер, третия немскоезичен писател след Гюнтер Грас и Петер Щам, познат у нас с романа си „Цял един живот”. „Търговецът на тютюн” е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Резултатът напомня за „Големите надежди” на Чарлс Дикенс и за противоречивия шедьовър „Четецът”, адаптация по романа на Бернхард Шлинк.

Материалът Кинофестивалът CineLibri в Габрово от 12 до 20 октомври 2019 (ПРОГРАМА) е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!