BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметове на ГЕРБ системно нанасят вреди на Габрово и Севлиево за милиони

Кметове на ГЕРБ системно нанасят вреди на Габрово и Севлиево за милиони
На пресконференция днес областният координатор на Гражданска платформа Българско лято съобщи:

Във връзка с излезлите тази пролет сигнали в медии от областта за шокиращи финансови наказания за община Габрово, в следствие на груби нарушения по оперативни програми, проведох разследване, което ще ви покаже, че тези срамни практики продължават. Успях да установя нов случай, в който Община Габрово е осъдена по проект за 4 704 366 лева и габровци ще трябва да плащат глобите от джоб, чрез своите данъци. За съжаление, опорочения проект касае най-милото ни – децата. Глобата е заради незаконни практики, свързани с доставка и монтаж на оборудване и интериорно обзавеждане на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Община Габрово променя критериите и дискриминира участниците в процедурата.

Решението 1595/ 08.02.2021 г на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване!

Тези закононарушения на кметове на ГЕРБ се оказа, че се осъществява не само в Габрово, а и в Севлиево. Кметовете в тези градове на практика са шампиони не по усвояване на евро средства, а по инкасиране на глоби по оперативни програми. Глоби, от които страдат гражданите, защото администрацията на Таня Христова си получава бонусите, а недостигът е за населението. Доказателство за това е изследването, че община Габрово е с най-нисък процент в областта за направени разходи за гражданите, въпреки рекламните съобщения на общинските медии за красив и проспериращ живот. Нещо повече за тези глоби и нарушения няма нито дума в никоя медия, т.е. те са укрити.

Като общински съветник в Севлиево намерих укривани факти за системно нанасяни вреди на бюджета от страна на управляващите в кметството. Общината в лицето на кмета Иван Иванов периодично е глобявана и осъждана за десетки хиляди левове в рамките на последните няколко години. Щетите са по оперативни програми „Околна среда”, „Региони в растеж” и др. Сигналите за нередности, заради, които са Община Севлиево е осъдена и те са премълчани в медиите, са завършили с глоби и това е видно от окончателните решения на Върховен административен съд. Например №138/04.10.19 по проект, където закононарушенията са за доставяни сметосъбираща машина и трактор с прикачен инвентар, на стойност почти половин милион. Има много други примери, в които тихомълком са трупани глоби за общините, заради закононарушения на съответното управление.

Разкритите вреди са за толкова големи суми и са правени системно, че аз и “Гражданска платформа Българско лято”, която представлявам в региона, взехме сериозно решение да дадем сигнала в МВР и прокуратурата, Агенция държавна финансова инспекция и ресорните министерства за установяване личната отговорност за щетите и понасяне на адекватно наказание за нанесените щети на общинските бюджети.

“Гражданска платформа Българско лято” е за тотална промяна на модела и елиминиране на възможността за корупция и злоупотреби; въвеждане на принципите на пряката демокрация — хората сами решават кои са приоритетните пера в техния регион; децентрализиран солидарен бюджет – ясно и прозрачно усвояване и влагане на средствата за всяка община и персонална отговорност на общинските управници за взетите решения.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!