BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът наказва шефа на „Благоустрояване“ за несправяне със зимата

Какво ще е то, все още не е решено, заяви на брифинг кметът Таня Христова по повод проблемите със снегопочистването при големия снеговалеж на 4, 5 и 6 февруари.

„Не съм удовлетворена от качеството на снегопочистване в нашия град, въпреки, че трябва да признаем, че снеговалежът беше интензивен. Снегът беше 60 см. С наличните ресурси, с които разполагаме и по правилата, които се действа, няма как едновременно всички улици да бъдат почистени до асфалт. Въпреки това категорично считам, че Общинско предприятие „Благоустрояване“ не можа да се справи с тази задача така, както очаквах“, коментира Таня Христова.

Тя е изискала официално обяснения за причините, които са довели до ситуацията с непочистените улици в Габрово. Те са предадени в края на миналата седмица от ръководството на предприятието. Таня Христова тепърва ще направи анализ и ще реши какви ще са наказанията, съобразени с правомощията й. На този етап няма основание за освобождаване от длъжност на директора на „Благоустрояване“ Диян Кехайов, твърди тя. Самият Кехайов е категоричен, че, ако му бъде поискана оставката от кмета, веднага ще я подаде.

„Поощрявам директорът на ОП „Благоустрояване“ също да предприеме действия, които от една страна да бъдат свързани с наказания на тези, които не са успели да се справят, разбира се при обективни обстоятелства, и категорично създаване на организация, която ще позволи при възникване на снеговалеж, без значение дали е обилен или не толкова, съобразно очакванията на гражданите“, допълни още Христова.

По повод поведението при критични ситуации кметът каза, че приоритетно се почистват от снега основните улици и достъпът до значими институции. Тя е недоволна от снегопочистването във въпросния период на подхода към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

„Никога зимата не е лесна. Високи са очакванията на габровци. Такива трябва да бъдат и за мен, моя задача е повече да не допускам подобна ситуация да се случва. Наша задача е да работим целогодишно за обезпечаване доброто състояние на наличната механизация, за намиране на начини тя да се обновява и най- вече за организиране на човешкия ресурс, по такъв начин, че да се справя с конкретните задачи“, каза още Таня Христова.

Диян Кехайов призна, че причината за снежните проблеми не са в парите, всички финансови средства за снегопочистване са осигурени.

„Причината бе съвкупност от различни фактори, включително и организационни от наша страна, но при такъв обилен снеговалеж няма как едновременно да се влезе във всяка една улица. Още повече, докато машината, току-що почистила дадена улица, се върне в базата да презареди с гориво и инертни материали, тя отново е затрупана“, казва той.

22 машини са се борили със снежните преспи в града.Те са били на терен, но отдавнашен проблем на „Благоустрояване“ е недостатъчната работна ръка – добри шофьори, въпреки обявите, трудно се намират. „Проблем се оказа и времето, когато заваля обилния сняг – в час пик, 16.30 ч., движението на автомобили бе голямо, и нашите автомобили се бавеха, докато се върнат в предприятието за презареждане. Освен това ползваме и наемни работници, които макар да бяха запознати с маршрутите, не всички са с еднакви способности. Имаше и доста технически проблеми. Техниката ни също не е нова, част от нея аварира – ето затова казвам, че имаше съвкупност от фактори“, допълни Момчил Дончев, зам.-директор на предприятието.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!