BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Пловдив за поръчката от 5 млн. лв.: Отворен е процесът, пари няма.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров
Снимка: личен профил, архив

”Отворен е процесът, пари няма. И не е ясно кога ще има”. Така кметът на Пловдив Здравко Димитров коментира пред местното издание „Под тепето“ казуса с почистването на река Марица, за който сигнализираха съветниците от „Демократична България“ в града под тепетата.

Причината беше намерението на общинската администрация за директно възлагане на почистването на река Марица срещу 5 млн. лв. без процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и без да има осигурени средства за това. Мотивът за директното договаряне беше спешност на поръчката, един от мотивите за която беше писмо от м. януари от Министерството на околната среда и водите, че почистването на коритото на Марица е много спешно и не търпи отлагане.

Според групата на ДБ в местния парламент, с аргументи са спешност и неотложност общината се опитва да заобиколи Закона за обществените поръчки. Съветниците поискаха кметът да прекрати тази процедура и да предприеме почистване на реката, при спазване на закона.

„Няма договор, нищо не е станало” – това е заявил след като историята придоби публичност кметът на Пловдив пред „Под тепето“. По думите му една фирма е заявила готовност да изпълни евентуалната поръчка в бъдеще, но Общината в някакъв момент щяла да направи процедура по ЗОП. „Не може само една фирма да има, трябва да има конкурс”, заявява Димитров, цитиран от пловдивското издание.

Той обяснил още, че средства от държавата за почистването на Марица могат да дойдат по две линии- бедствия и аварии и Министерство на околната среда и водите, но не знае, дали това ще се случи скоро.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!