BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Комисията за регулиране на съобщенията глобява БНР заради спирането на ефира

Парламентът и Сметната палата също ще се занимават с кризата в националното радио.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е връчила на БНР акт за установяване на административно нарушение. Комисията установила, че спирането на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) е неправомерно, защото не са били налице нормативно установени основания за това.

Според информацията, публикувана в сайта на КРС, на 17 септември т.г. на държавната медия е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение, а глобата предвидена за него в закона е от 10 хил. до 100 хил. лева.

„От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“. Констатирано е, че и двете програми на БНР „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ използват един и същи оптичен пренос между БНР и „НУРТС България“ ЕАД, който на 13 септември не е бил прекъсван. Не е констатирано прекъсване на излъчването на програма „Христо Ботев“.“, уточняват от КРС. Установено е било, че БНР е нарушило условията на издаденото от регулатора разрешение за ползване на радиочестотен спектър за аналогово радиоразпръскване.

От КРС да представили материалите от извършената проверка на Върховна касационна прокуратура.

По-рано днес се разбра, че премиерът Бойко Борисов ще помоли парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи създаването на временна парламентарна комисия за проверка на случващото се в Българското национално радио. Депутатите ще поискат и парламентът да възложи на Сметната палата да направи одит на радиото и да се провери как са изразходвани средствата през годините.

„Ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега.“, обясни Борисов.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!