BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Липсва особено мнение в протоколите“ – ВАС потвърди избора на кмета на Севлиево

Статуята на Свободата в центъра на Севлиево
Снимка: Минчо Тодоров

Липсата на особено мнение от членовете на секционни и Общинска избирателна комисии, както и отразяването на разногласия относно броенето на бюлетини, означава, че резултата от вота е правилен и не се налага повторно преброяване на бюлетините. С тези аргументи Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ПП-ДБ срещу резултата за кмет на Севлиево.

Решението е от 12 април т.г. и се забави два месеца и половина, въпреки, че делата за изборите обикновено се гледат бързо.

Произнасянето бе по жалба на един от кандидатите за кмет на Севлиево Богомил Петков, издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). През октомври 2023 г. Петков не стигна до балотаж, а разликата между него и Светлана Георгиева, която на 4 ноември м.г. бе на втори тур със спечелилия вота Иван Иванов, е само 29 гласа. Тази нищожна, според Петков разлика, би могла да се стопи, ако коректно са броени действителни и недействителни бюлетини, заради което той поиска от съда да допусне повторно преброяване на бюлетините.

Това си искане Петков мотивира с над 20% недействителни бюлетини в Севлиево, което, посочва в жалбата си той, е над средното за страната (15.43%)

Искането бе отвърлено от Административния съд в Габрово, а в последствие това потвърди и ВАС, като отчете, че от броя на недействителните бюлетини не може да се направи извода, че те неправилно са определени като такива.

На втора инстанция бе отхвърлено и искането за повторно преброяване на гласовете. Според съда това повтаря изборния процес, за което има секционни и общинска избирателни комисии. Подобно искане „би било допустимо само ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването, които са надлежно обективирани с вписването на мотивирани особени мнения“, смятат върховните магистрати и посочват, че при вота в Севлиево такива не са отразени.

Решението на ВАС е окончателно.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!