BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Марш за право и свобода“ срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор


Снимки: Фейсбук страница на събитието

„Марш за право и свобода“ срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор събра хиляди на протестно шествие в София. Протестът се проведе в навечерието на деня, в който Висшия съдебен съвет (ВСС) се очкава да избере Гешев.

Шествието, което започна от Съдебната палата, мина и спря за малко между сградите и правителството и завърши пред парламента, премина спокойно, без провокации. Както и при предишни протести имаше и светлинно шоу.

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ съобщиха, че ще поискат от президента Румен Радев да не финализира процедурата за избор на нов главен прокурор, ако днес единственият номиниран Иван Гешев получи подкрепата на мнозинството във Висшия съдебен съвет и да я върне в начален етап. Според събралите се на петия пореден протест срещу кандидатурата на Иван Гешев хора, настоящият заместник-главен прокурор не притежава необходимите качества да оглави държавното обвинение: „Гешев е позор, но няма никой в затвор. Нито една присъда благодарение на г-н Цацаров и г-н Гешев за висш политик, магистрат, държавник, олигарх, бизнесмен, футболен бос или каквото и да е“, каза пред протестиращите Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“, цитиран от БНР.

По-рано през деня настоящият главен прокурор Сотир Цацаров коментира, че всеки има право на протест, но не се съгласи с хората на площада, че процедурата е опорочена.

Събитие, но в подкрепа на Иван Гешев имаше и пред сградата на Висшия съдебен съвет.

За днес Инициатива „Правосъдие за всеки“ призовава гражданите за подкрепа на протеста на сдружение БОЕЦ пред сградата на Висшия съдебен съвет от 9.30 ч. на ул. „Екзарх Йосиф“ №12. В обръщение към гражданите, разпространено ден преди протеста, се посочва, че днес е денят на истината или денят на позора.

„Демократична България“ съобщи междувременно, че прекратява предизборната си кампания в цялата страна от днес и призовава симпатизантите си на протест срещу „инсталирането“ на Иван Гешев за главен прокурор.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!