BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международна група за фишинг и пране на пари е разкрита в Пловдив

Подробности за акцията бяха представени днес на пресконференция от Румен Попов, окръжен прокурор, Димитър Александров, началник-сектор БОП и Петър Петров, наблюдаващ прокурор. Снимка: Под тепето

В Пловдив е разбита международна група за фишинг и пране на пари, съобщиха от прокуратурата. По данни на разследващите са били пресечени опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро. 

Българските спецслужби са ударили групата след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро, които бързо да бъдат изтеглени и пренасочени за изпиране чрез подставените лица. 

Сигнал за това са били данни за първи транзакции за 1 750 000 долара и 1 400 000 евро, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.  

Българският „принос“ в организацията се осъществявал от двама души – мъж и жена, с предишни присъди за измами, които набирали т.нар. „мулета“, от социално слабите и нискообразовани среди. Срещу минимално заплащане от около хиляда лева последните разкривали на свое име поне по две фиктивни фирми и банкови сметки, в които постъпвали откраднатите пари. След това, „мулетата“  предоставяли електронен подпис пълен достъп до активите на организаторите, които е трябвало да пренасочват парите с множество международни  банкови транзакции. 

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми С.Х., на 42 г., с ливанско и българско гражданство, и 61- годишната Б.Я., за това, че на 14 април 2021 г. в гр. Пловдив в съучастие, като помагачи на извършителя са му предоставили достъп до банкови сметки чрез онлайн банкиране и по този начин са извършени 107 пъти финансови операции с имущество – пари на стойност 1 617 000 евро, с левова равностойност 3 162 577,11 лева, за което са знаели, че са придобити чрез компютърна измама. И двамата са осъждани. Жената три пъти – за измами, обсебване и съставяне на неверни документи, а мъжът за неплащане на издръжка и закана за убийство.

Още двама организатори се издирват с Червена бюлетина на Интерпол. Единият е датски гражданин от арабски произход, а другият е ливанец. Установените досега посредници с фиктивни банкови сметки у нас са 15 души.

Разследването продължава.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!