BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерство на здравеопазването: МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Габрово няма да получава пари от Здравната каса

Новата частна болница в Габрово

, чието създаване бе одобрено от Правителството през август т.г., ще работи без договор с Националната здравноосигурителна каса. Това уточниха от Министерството на здравеопазването пред „За истината“, в деня, в който бе публикуван текста „Бивш зам.-министър открива болница в Габрово, въпреки несъгласието на Здравната каса и Медицински надзор“.

Отговорът от министерството дойде десет дни, след като изтече срокът за него. В написаното се казва, че новото лечебно заведение има три месеца, след получаване на одобрение за създаването му, да подаде заявление за издаване на разрешение за лечебна дейност.

Болницата ще се помещава в собствена сграда, проектирана и изградена за целта, за която има издадено разрешение за строеж на името на МДМ „Инвест“ – акционерното дружество, собственик на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

До получаване на отговора от здравното министерство, имаше неяснота около мотивите за разкриване на новото заведение. От една страна Правителството одобри създаването му, от друга – има становище на Здравната каса, че в региона няма необходимост от допълнителни болнични легла, а заплащането на нови дейности ще натовари бюджета й с около 15%.

Дали това становище ще остане в сила и занапред, или след година или две НЗОК все пак би финансирала с обществени средства частната болница в Габрово, няма как да знаем.

Според изследване на Института за пазарна икономика област Габрово е на водещо място в страната по брой хоспитализации. В областта работят шест болници, всичките имат договор с НЗОК. Същото изследване сочи, че големият брой хоспитализации е типичен за държави, чиито здравни системи осигуряват лесен достъп до финансиране, без контрол върху качеството на предлаганите медицински услуги, което пък създава условия за нередности.

В област Габрово няма частна болница и отварянето на такава би могло да бъде оздравително върху конкуренцията в сектора. Изборът на пациентите обаче остава ограничен, след като вече е ясно, че засега трябва да плащат от джоб лечението си.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!