BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерство на туризма ще проверява разорания плаж „Смокиня“

следи от верижна машина на пясъка на плаж "Смокиня"

следи от верижна машина на пясъка на плаж "Смокиня"

Снимка: Фейсбук група Аз обичам Созопол

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди проверка на морски плаж „Смокиня“, съобшиха от ведомството. Повод за проверката е публикуваната в медии и социалните мрежи информация за нарушаване на целостта на дюни на ивицата. През почивните дни жители и гости на Созопол публикуваха множество снимки на багер, разораващ части от плажните ивици на „Смокиня“ и „Каваци“.

Екип на министерството ще проследи има ли и какви са нарушенията по крайбрежната ивица, както и дали има основание за налагане на санкция на концесионера, заявяват от туристическото министерство.

Днес се очакваше резултат от проверката на Регионалната екоиспекция в Бургас, но до момента такъв не е публикуван. В същото време от министерство на туризма споменават в становището си и другите институции, които имат касателство към състоянието на плажните ивици, като посочват единствено че водят „усилена комуникация с РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и концесионерa по казуса.“

Според съобщението, след като бъдат изяснени всички обстоятелства и бъдат проверени документите, ще бъде ясно дали има нарушения по Закона за Черноморското крайбрежие, които да обуславят налагането на глоба.

Концесионерът на плажа на къмпинг „Смокиня – Север“: Няма нарушение и унищожаване на дюните

По-рано концесионерът на плажа, на къмпинг „Смокиня – Север“ Иван Алексиев заяви пред бургаски медии, че изпълнява „стриктно указанията на министерството на туризма“. Етапите на почистване на плажната ивица са посочени в закона, заявява той. По думите му, първо плажът се подравнява, след това се изравнява с тежка техника, след това се минава ръчно, след това се редят чадърите, обезопасява се срещу паразити. Тази година, обаче в посочения ред настъпила промяна, тъй като заведенията на плажа били остарели и заради бурното море почти се срутили. „Решихме да ги подменим съвместно със собствениците. Под тях се оказа, че има струпани боклуци. На 2 м. надолу се оказа, че са закопани фекални шахни, отпадъчни и помийни ями. Излезе и стара канализация, чугунена, която и нея изчистихме. Тогава извикахме геодезист, поставиха колчета, които са на 2,5-3 метра от началото на дюните. Те не са унищожени, вижда се от всички“, твърди Алексиев.

Иван Алексиев заявява още, че на 13 март са подали писма до всички институции, че започват поетапно преместване на обектите на плажа, почистване на плажа и възстановяване на заведенията и не са получили отказ от тях за извършването на тази дейност.

Снимка: Фейсбук група Аз обичам Созопол

В същото време възмущението на граждани продължи да пълни социалните мрежи.

„За скромните ми от половин век години живот, смело мога да твърдя, че

такава оран за „подравняване на плажа“ от няколко години виждам

и то с цел да се строят заведения“, казва авторът на снимките Кети Коларова във Фейсбук.

Всъщност, това което се вижда на снимките се случва по родното Черноморие всяка пролет. Сюжетът е един и същ: багер на пясъка, следи от вериги, сигнали на граждани, изявление на концесионера, че всичко е съгласувано, ПР информация за проверка от страна на митистерство на туризма, и така до… следващата пролет.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!