BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор, реши Конституционният съд


Снимка: Официална страница на Конституционния съд

Министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Това определи единодушно Конституционният съд (КС), се разбира от съобщение на сайта му.

Питането беше отправено от бившия служебен министър Янаки Стоилов, който в момента е конституционен съдия. Той не е участвал в гласуването.

“Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията”, се казва в решението на КС.

Разпоредбата гласи, че една от хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата е „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

Предстои публикуването на мотивите към решението.

Очаква се след това министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана.

Вчера Йорданова беше извикана от Сотир Цацаров, който е председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в оставка. Причината е , че комисията се е самосезирала след изказване на правосъдния министър, че при нея има много сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев. От Йорданова са поискани заверени копия от тях и тъй като не им ги изпратила я призовават на място. В отговор на писмото-покана за „вземане на обяснения от граждани“, правосъдният министър е заявила, че няма да отиде в Комисията, защото „не е налице законно-обоснована причина за това“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!