BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Минка Минчева: Ще продължа да търся решения на проблемите на Габрово

Г-жо Минчева, вероятно се чувствате в необичайна роля – да отговаряте на въпроси. Обикновено Вие ги задавате. Няма габровец, който да не ви познава – дългогодишен журналист в местен вестник, телевизия, радиа. За първи път като общественик се насочвате в сфера, която досега сте наблюдавали отстрани, отразявали и критикували. Какви са Вашите мотиви да приемете поканата за кандидат за общински съветник от гражданската квота на ПП ГЕРБ?

-Да, работата ми е да задавам въпроси и да искам точни и ясни отговори. Но много пъти съм си казвала: ”Ако мен ме питат…?” Е, дойде време и аз да отговарям. Тези, които добре ме познават, сигурно са забелязали, че освен да отразявам събития, аз съм проявявала желание и да участвам в събития, които имат отношение към развитието на Габрово, за решаването на един или друг проблем. Винаги съм имала отношение към политиката като инструмент за създаване на политики в една или друга област за развитието на Габрово и региона. Ще дам само един пример.

Много пъти съм казвала, че моята партия са кадърните хора и съм ги търсила във всяка една политическа формация, въпреки че не съм споделяла нейната идеология, защото съм убедена, че всеки може да помогне за развитието на общината, ако иска, разбира се. Имам болезнено чувство за справедливост, затова съм правила и журналистически разследвания за това как се стопанисва общинската и държавна собственост, и то без да ползвам услугите на политици и депутати – не съм била маша в ръцете на никой. Някои от тях съм спестявала да отразя на страниците на вестника, в ефира на радиото или телевизията. И единствената причина за това е, че не съм имала веществени доказателства. А практиката ми е показвала и продължава да ми показва, че рядко има наказани нарушители, дори и морално, но наказани журналисти има, дори и с психологически тормоз.

Най-критикуваната институция от мен е била Общински съвет в Габрово, защото там се вземат важните решения за развитието на общината. Смея да твърдя, че съм била един от най-редовните „общински съветници” през първите 20-25 години от създаването на местния парламент в Габрово и съм слушала много внимателно всички предложения на изпълнителната власт и дебатите по тях, ако е имало такива. Според мен в Общински съвет трябва да се задават въпроси, но и да се дават отговори, защо се приема или не се приема едно предложение. Липсата на тези отговори, на нужната информация, създава обществено настроение, което трудно се променя. А някои се възползват от това – примерите са много. Та затова приех поканата – да продължа да питам, но и да давам отговори, вече като общински съветник, ако габровци ми дадат този шанс.

-Има ли според Вас решения, сделки и действия, които са били фатални за Габрово и такива, които са очертали неговия напредък? Кои са те?

-Имаше сделки, които ние, журналистите, определяхме като „скандални” и, въпреки че в годините те показаха устойчивост на развитие, бяха направени така, че лишиха Общината от собственост, от което тя изгуби. Имаше такива, които за времето са били може би правилни „да закърпят” една или друга финансова липса в общинския бюджет, но днес се оказват недалновидни, а други създават проблеми на днешни решения. Спомням си за какви смешни пари преди може би вече две десетилетия беше продадена сградата на новата баня (днес НЗОК), за да се покрият дълговете на Общината към Енергото и улиците на Габрово да светнат през нощта.

Фатални? Зейналите, пробити или обрасли с буренаци сгради, показват някои от тези фатални сделки още от първите години на прехода. Имаше сделки, които забавиха развитието на Габрово. Сделката с „Централ газ” за така и несъстоялата се тогава газификацията на града е показателна. Много драматични спомени имам от заседанията на ОбС, когато се обсъждаше поредният договор, с поредния неизвестен потенциален инвеститор. Тази сделка и съпътстващите я събития е достойна за писател на криминални романи и трилъри. Тя не само забави икономическото развитие на Габрово, но тези които гласуваха за нейното подписване, лишиха Общината от много ценна сграда в центъра на града. Габрово вече е газифициран град по време на управлението на ГЕРБ и белезите от тези рани са заличени. Но не така стоят нещата със сделката за общинския пазар, която беше извършена през 2001 г. и чийто последици понасяме до днес. До днес габровци не могат да имат добър пазар именно заради тази сделка от 2001 г. Много малко хора знаят, че тези, които настояваха тя да бъде сключена, направиха всичко възможно да блокират нейното развитие. И тя е достойна за перото на велик писател, майстор на трилъри. Убедена съм, че много от хората ще кажат: ”За това е виновен кметът….” и ще назоват нечие име. Но аз искам да припомня, че ОбС е институцията, която взема решенията, които кметът с неговия екип трябва да изпълни, независимо дали са правилни или неправилни. Но ОбС е колективен орган, затова той не носи материална отговорност за неправилните решения, освен политическата, която е в ръцете на избирателите. Нека габровци си припомнят кой и кога е управлявал и какво е допринесъл за града. Аз разделям на няколко периода работата на ОбС през тези 30 години – преразпределение на общинската собственост – в повечето случаи не в интерес на габровци; финансово стабилизиране на Общината; опит за стопанисване на останалото общинско имущество и надграждане, което едва ли някой ще оспори днес в Габрово. Видимо е! Независимо от трудностите, имаше приемственост от местната власт на добрите политики за развитието на общината.

Какви ще бъдат Вашите приоритети в работата Ви като общински съветник?

-Аз вече определих един от тях – да продължа да правя това, което съм правила като журналист, да търся решения на проблеми, но вече с инструментите на законодателната местна власт, които са много повече. Определям себе си като екипен играч и бих работила с всеки за каузи и инициативи за развитието на Габрово и региона. Основен приоритет в работата ми е да показвам доброто около нас, защото вярвам, че доброто ражда добро.

-За Вашия избор да приемете поканата на политическа партия за кандидат за общински съветник, макар и като представител на гражданското общество, надпартийна кандидатура, вероятно сте получили, както много упреци, така и поздравления? Как ги приемате какво бихте искали да отговорите на всички тях, а и на габровци като цяло.

– Поканата беше неочаквана и я приемам като оценка за всичко, което съм правила досега, като журналист и гражданин на Габрово. Благодаря на тези, които ме поздравиха за решението ми да се кандидатирам. През тези 30 години не съм получавала държавна заплата, защото съм работила в частния сектор. Не съм търсила връзки за работа, защото съм била канена за една или друга позиция в различни медии. За последната ми работа се явих на конкурс, който спечелих сред достойни конкуренти, един от тях вече е в моя екип. Очаквах упреци, но не и от хора, които смятах за приятели и съмишленици в търсене на истината, и справедливостта през този дълъг преход на развитие в Габрово. Признавам, заболя ме, защото са несправедливи, но не им се сърдя. Да бъдат живи и здрави! Всеки вижда това, което иска да види, и съди за другите по собствените си постъпки. На мен ми е по-лесно да обичам, отколкото да мразя.

На габровци искам да разкажа разговор при среща с моя позната, която ми каза: „От дълго време не съм гласувала на нито едни избори, но сега ще гласувам за Таня Христова. Всеки от предишните кметове правеше нещо за Габрово, но това момиче направи чудеса. Всички наши гости, които идват от други градове, казват, че Габрово е станал неузнаваем, красив и чист град. Затова се отбих на шатрата, за да взема листовка и да видя кои са кандидатите за общинските съветници в нейната листа. Виждам, че има личности, известни със своя професионализъм. Дано да разберат каква отговорност носят и за развитието на Габрово и да помагат на Таня Христова!” Ако и вие споделяте казаното от моята позната, гласувайте с бюлетина №43. А, ако искате персонално да ме подкрепите, гласувайте с №43 и персонален номер 110.

Платена публикация съгласно договор за отразяване на предизборната кампания. Материалът е предоставен от предизборния щаб на ПП ГЕРБ – Габрово.

Медията предоставя едни и същи условия за отразяване на предизборната кампания на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и кметове в Габрово на 27 октомври 2019 г. За повече информация се свържете с нас на editor@gabrovodaily.info.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Материалът Минка Минчева: Ще продължа да търся решения на проблемите на Габрово е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!