BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Момчил Цонев стартира “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg

Общественикът и създател на Габрово Daily Момчил Цонев стартира най-новото си историческо начинание – “Онлайн музей на Габрово”. Виртуалният музей на адрес gabrovomuseum.bg ще разказва за личностите, събитията и местата на Габрово от миналото. Това се случва именно на духовния празник на Габрово 14 октомври.

В екипа на онлайн музея влиза и дългогодишният историк и изследовател на Габрово Даниела Цонева – автор на книгата “Габровските квартали” и съавтор на книгите от поредицата “Габрово – живият град”, както и на над 200 популярни и над 60 научни статии.

“Онлайн музей на Габрово” е логично продължение на досегашните исторически начинания на Момчил Цонев. През 2008 г. двамата с историка Даниела Цонева започват книжната поредица “Габрово – живият град”, в която до момента са издадени общо 4 книги – „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012). През 2010 г. Момчил Цонев създава първата и най-голяма до момента Facebook страница за нашето минало – „Габрово – живият град“. В тази страница през 2013 г. Цонев започва няколко поредици, които сега намират място и в „Онлайн музей на Габрово“ – „Великите габровци“, „Габровските събития“, „Габровските места“, „Гордея се, че съм габровец“. По модела на световната енциклопедия Уикипедия Цонев създава през 2013 г. и градската енциклопедия на Габрово – Gabrovowiki. Две години по-късно се появява и първата градска историческа компютърна игра у нас – Gabroville. В нея чрез приключенията на един космически габровец посетителят научава любопитни факти за Габрово.

Най-доброто от Gabrovomuseum.bg ще бъде представяно и в националните исторически начинания на Момчил Цонев – сайта stornik.org, кампанията “Спаси спомен” и “Стародумци”.

За първи път идеята за „Онлайн музей на Габрово“ е обявена от Момчил Цонев в статия в „100 вести“ на 18 февруари 2014 г. под името „Виртуален музей на Габрово“ – „създаването на онлайн музей, който да представя културно-историческото наследство и изкуствата в Габрово. „Виртуалният музей на Габрово“ ще използва всички съвременни възможности на мултимедията, за да представи по един по-атрактивен начин историята на Габрово“, пише тогава Цонев.

В. "100 Вести", 18.02.2014: „Виртуален музей на Габрово“ е следващото начинание на „Габрово – живият град“
В. „100 Вести“, 18.02.2014: „Виртуален музей на Габрово“ е следващото начинание на „Габрово – живият град“

Момчил Цонев: „Онлайн музей на Габрово“ е моят подарък за духовния празник на нашия град

“Онлайн музей на Габрово” е моят подарък за духовния празник на родното ми Габрово – 14 октомври, деня на св. Петка Българска. Работя за каузата Габрово от 2003 г., с труд и постоянство. Още като студент организирах срещи с творци, които гостуваха от София. Винаги съм следвал новаторския дух на най-великите габровци – така се родиха моите начинания като първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и първата градска историческа компютърна игра Gabroville. За мен една от най-важните и стойностни рубрики в новинарския ми сайт Габрово Daily е историческата – защото смятам, че е важно съвременните габровци да четат не само за ремонти, инциденти и престъпления. Те трябва да познават и да се поучават и от великите габровци от нашето минало – затова и „Онлайн музей на Габрово“ е обществено важно начинание. Напоследък съм чест гост и в национални медии заради по-големите ми национални начинания като „Стародумци“, stornik.org, „Нощ на историите“, „Добрите българи“. Никога не пропускам да споделя, че съм габровец, дори да разкажа някоя габровска история – в ефира на БНТ, БНР, bTV, Нова телевизия, България он еър, Дарик радио… Правя го не по административно задължение, а по призвание – да се говори и чува все повече за приноса на Габрово и габровци.

Моя отдавнашна мечта беше създаването на специален исторически сайт за Габрово. И сега той вече е факт – създаден изцяло от мен, без помощта на публично или частно финансиране, без фондове и проекти, само следвайки моята мечта. Както писах още през 2014 г. в статия в „100 вести“ при обявяването на идеята за Онлайн музей на Габрово – „Нека покажем, че красивите неща в Габрово са се случвали поради волята и силата на неговите най-будни граждани – от делото на благодетеля Васил Априлов до индустриалния устрем на първите ни фабриканти“.

Уникалните за страната музеи, културни и научни институции в Габрово са добре дошли за партньорство, амбицията ми е “Онлайн музей на Габрово” да се превърне в „музей на музеите“ за нашия град.”

През 2019 г. Момчил Цонев получи национално признание за културната си дейност – Международната младежка камара го обяви за една от 10-те “Най-изявени личности на България за 2019 г.”, беше избран и сред “40 до 40” млади лидери за тази година. Уличният фестивал 6Fest, който Момчил създаде в Габрово през 2017 г., беше единственият габровски фестивал със самостоятелно участие в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

5 медии в медийната група Gabrovo.net/ Gabrovo Daily

С gabrovomuseum.bg медиите от най-голямата медийна група в региона Gabrovo.net/ Gabrovo Daily, създадена от Момчил Цонев, стават общо 5 – новинарския сайт gabrovodaily.info, информационния портал gabrovo.net, бизнес портала biz.gabrovo.net  и Онлайн енциклопедия Габрово gabrovowiki.com .

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

За Габрово Daily

Реклама в Габрово Daily

Допълнителни медийни и PR услуги на Габрово Daily

 

Материалът Момчил Цонев стартира “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!