BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Музеят на най-голямата раннохристиянска базилика у нас беше открит в Пловдив (видео)

Снимка: Фейсбук / Епископска базилика на Филипопол

Консервираните музайки на най-голямата раннохристиянкка базилика у нас бяха открити в новоизграден музей в Пловдив в неделя. Проектът е на стойност над 16 млн. лв., по-голямата част от които осигурени от Фондация „Америка за България“.

Базиликата е с внушителни размери – обща дължина 90 м и ширина 36 м. Като религиозен храм тя е функционирала от средата на IV до края на VI век, а през Средновековието върху руините ѝ е изграден е изграден християнски некропол.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г.

Снимка: Фейсбук / Епископска базилика на Филипопол

Година по-късно Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През последните 5 години с над 16 милиона лева финансиране от фондация „Америка за България“ и от община Пловдив е направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство.

Музейният комплекс, освен експонирането на близо две хиляди квадратни метра уникални мозайки, които посетителите могат да разгледат по пътеки от закалено стъкло, има и атрактивни зони, учебен детски кът работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Снимка: Фейсбук / Епископска базилика на Филипопол

Комплексът бе открит от кмета на Пловдив Здравко Димитров, американският посланик у нас Херо Мустафа, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и директора на „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев. Реставрирането и експонирането на античните мозайки и на всички находки на базиликата са част от публично частно партньорство между фондация „Америка за България“ и община Пловдив.

Снимка: „Под тепето“

В словото си посланик Мустафа каза: „Поздравявам всички, които участваха в този проект. Те знаят какво важно постижение е това, колко културни, исторически и икономически ползи ще донесе на Пловдив.“ Нанси Шилър от фондация „Америка за България“ акцентира върху това, че години наред камък върху камък е даден живот на епископската базилика, която ще остане за следващите поколения.

Снимка: Фейсбук / Епископска базилика на Филипопол

Откриването на базиликата беше предавано он-лайн заради рестриктивните мерки, свързени с коронавируса, а от утре тя ще бъде отворена за посещение за всички.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!