BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мъжът, обвинен за трафик на 88 мигранти остава в ареста

Снимка: Петя Михова

Бургаският районен съд остави в ареста 60-годишния Зоран Камилов, обвинен за трафика на 88 мигранти.

Камилов, в чийто ТИР бяха открити афганистанците, беше задържан в неделя в района около бургаския комплекс „Меден рудник“.

Прокуратурата настоя за налагането на най-тежката мярка „задържане под стража“, тъй като Зоран Камилов е гражданин на Северна Македония и няма постоянен адрес в страната ни. Друг мотив беше, че в рамките на два месеца обвиняемият македонец е влизал 7 пъти в България за по 2-3 часа.

„Такова е съмнението ни в момента, че всяко едно от тези влизания, тъй като е било много за кратко, може би се касае за системно извършване на такъв род дейност. В каросерията на камиона е превозвана голямата група от хора, 88 души. Касае се за хора, свободно сложени на пода, без седалки, без колани, без нищо, нямаше никаква херметизация. Тези неща предстоят да бъдат изяснени. Експертизи ще се назначават в този аспект“, поясни прокурорът по делото Христо Христов.

Той допълни, че има разследване и за установяване на други замесени по случая. „В тази насока няма негово съдействие. Лицето е съдействало дотолкова, доколкото когато е спрян от полицейските служители, не е оказвал съпротива. Всичко останало са го свършили органите на МВР“, посочи Христов.

По време на разпитите мигрантите са посочили, че всеки един от тях е платил между 2000 евро – 3000 евро за превозването им.

Адвокатите на Зоран поискаха да му бъде наложена по-лека мярка, „парична гаранция“ или „домашен арест“, тъй като не е осъждан и има здравословни проблеми. Адвокат Борислав Янков посочи, че това, че Зоран е влизал няколко пъти в страната не означава, че той е извършвал престъпления.

„Все пак е международен шофьор. Той е влизал за два часа в страната, няма как за два часа от границата с Македония да дойде до Бургас, с товарен автомобил да пресече цялата страна, да мине повече от 380 км. Има здравословни проблеми, тези неща допълнително с писмени доказателства ще можем да ги подкрепим. Доколкото знам има два инсулта, но това е само по думи на негови близки. Съдействал е на разследването – каквото е знаел е казал“, обясни адвокатът.

По време на заседанието 60-годишният македонец призна вината си и каза, че съжалява за постъпката си. За подобно престъпление се предвижда затвор от 1 до 6 години.

Основен проблем при разпитите на мигранти е, че няма достатъчно преводачи, посочи прокурорът. По думите му, в същото време има сериозен миграционен натиск в територията на бургаския окръжен район.

Ежедневно се хващат групи. Вчера са били задържани още двама водачи. Единият от тях е иракчанин, другият е от Турция. Групи с мигранти отново, с два автомобила по 5 души във всеки от тях. Предстои да бъде гледана и тяхната мярка в Районен съд – Средец.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!