BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Намираме се в най-върховата част на пика, каза здравният министър, с чиято заповед от днес се разхлабват мерките срещу COVID-19


Костадин Ангелов

Костадин Ангелов

Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването Снимка: скрийншот от видео

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите на коронавирус в страната, като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, каза здравният министър Костадин Ангелов в началото на днешния редовен брифинг на здравните власти по повод ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в страната.

Очакваме и данните показват, че

започваме да вървим в най-високата част на платото,

посочи Ангелов. Той призна, че натиск върху лечебните заведения у нас има – най-вече в София-град, Бургас, Варна и Шумен.

Но най-големият натиск е върху психиката на хората, заяви здравният министър. Според него „различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички.“

„Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена.

Нямаме никакви притеснения.

Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия“, каза още министър Костадин Ангелов.

След рекордните данни за нови случаи на COVID-19, вчера

Спешните медици излязоха с обръщение 

към българския народ и управляващите. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след COVID инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа и около 40 спешни отделения на територията на страната, посочват те.

Много от колегите ни се разболяха и работим в намален състав с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.

Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението, пише още в позицията на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, подписана от д-р Десислава Кателиева.

В същото време, със заповед на здравния министър от днес

Мерките в страната се разхлабват

Допускат се посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Посетители от днес се допускат и в откритите площи на заведенията.

Възобновяват се занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство при капацитет и заетост на помещенията до 30%. От днес се допускат и посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, както и плувни басейни и комплекси при използване също на не повече от 30 на сто от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина.

България се намира на 5-о място в Европа и на 2-ро място на Балканите по заболеваемост, от коронавирус, съобщи доц. Ангел Кунчев.

По смъртност България е трета в ЕС, като преди нас са Унгария и Чехия, а на Балканите сме на първо място.

Надеждата е във ваксините

Според здравния министър до няколко седмици нещата ще се оправят. Причината за
оптимизма му е очакваните по-големи количества ваксини. „Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, подчерта министърът.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!