BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На изборите в неделя няма да има видеозаснемане и видеоизлъчване на броенето на бюлетините

Снимка: Медиапул

Върховният административен съд (ВАС) остави видеонаблюдението на броенето на бюлетините в изборната нощ извън закона, оставяйки без разглеждане искането за спиране на действието на указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи Mediapool.

До това развитие се стигна, след като ЦИК и Комисията за защита на личните данни направиха всичко по силите си да блокират делото за видеонаблюдението, посочва изданието. То припомня, че „Демократична България“ поиска временно спиране на действието на инструкцията на ЦИК, която не позволява видеонаблюдението, но това не бе допуснато.

ВАС обяви, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане, защото по делото няма представени нови факти и обстоятелства.

„Демократична България“ може да обжалва пред петчленен състав на ВАС, но шансът за успех до изборите изглежда нулев. Всъщност, следващото заседание по делото е насрочено за 14 април.

Така управляващите успяха да блокират делото за видеонаблюдението на броенето на бюлетините, въпреки че то беше спечелено на първа инстанция от „Демократична България“, посочва Mediapool.

Междувременно, от обединението обявиха, че все пак те ще излъчват на живо броенето през платформата „Ти броиш“.

„Ние не се отказваме от видеонаблюдението. Функционалността в платформата „Ти броиш“ е активна“, нашите застъпници и наблюдатели ще се явят в секциите с ясни указания за това как да поведат видеонаблюдение дори на тези според нас порочни инструкции на ЦИК“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той обясни, че на наблюдателите няма да снимат лицата на членовете на секционните комисии и ще бъде заснемано само броенето и съставянето на протоколите, като това ще става със съгласието на СИК. Иванов призова членовете на комисиите да не възпрепятстват онлайн излъчването.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!