BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НУ „Васил Левски“ – училището, в което традицията среща иновациите

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Начално училище „Васил Левски“ е едно от най-старите училища в Габрово, с утвърдено име и традиции, стъпило здраво в съвременния свят.

Вече 140 години негови възпитаници са поколения габровци, които и до днес пазят светъл спомен за „родното училище“. Ценена, авторитетна и заслужаваща доверие е тази институция, която върви напред и се справя с предизвикателствата на времето.

За училището

През 2018 г. НУ „Васил Левски“ се премества на  ул. „Христо Смирненски“, в района на „Колелото“, в реновирана сграда, която отговаря на всички съвременни стандарти за модерно образование. Учебният корпус е на 5 етажа с по 3 класни стаи, включително кабинет по английски и логопедичен кабинет. Всяка стая е модерно обзаведена, светла, чиста и добре отоплявана. Преподава се чрез дисплеи с вграден компютър и модулни бели дъски, според конкретните нужди за часа. На всеки етаж има отделен и добре поддържан санитарен възел.

Във втория корпус са разположени административните кабинети – дирекция секретар, счетоводство и учителска стая. Три игротеки, библиотека, компютърен, медицински и ресурсен кабинет, кабинет по готварство и кабинета на педагогическия съветник. В училището се предлага столово хранене за всички желаещи ученици в специално обособени за целта помещения. Има и училищен бюфет.

Спортният корпус и големият училищен двор създават условия за разнообразни спортни дейности и физическа активност. Учениците в НУ „Васил Левски“ могат да се включат в клубове по футбол, баскетбол, хандбал, тенис, бадминтон и народни танци.

Снимка: НУ „Васил Левски“ Габрово

Физкултурният салон е един от най-големите и най-добре поддържани салони в областта. Разполага с цялото необходимо оборудване за различни видове спорт и физическа активност и дори скамейки, от които гостите могат да наблюдават провежданите мероприятия.

В просторен и добре обезопасен двор, с пейки и съоръжения, учениците на воля изразходват енергията си, спортуват и отдъхват под непрекъснатото наблюдение на своите преподаватели и медицинския специалист. В двора са обособени кътове, където децата засаждат цветя и зеленчуци, провеждат уроци на открито или просто разпускат спокойно в топлите, слънчеви дни!

Опазването на здравето и живота на учениците в НУ „Васил Левски“ е от първостепенно значение. Сградата е максимално обезопасена, за да бъдат избегнати инциденти, а в общите помещения и на двора са инсталирани камери с 24-часово видео наблюдение. Портиерът следи случващото се и не допуска външни лица на територията на училището. Всеки ден е на разположение медицински специалист, който може адекватно да реагира при възникнал проблем.

Училището е начално, което предполага по-малък брой ученици, само в една възрастова група (7-11 години). Това дава възможност да се опознае и наблюдава всяко дете, за да се осигури максимално спокойна среда и позитивна училищна атмосфера, където децата имат време да изследват себе си и да изградят устойчивост, увереност и самостоятелност!

Снимка: НУ „Васил Левски“ Габрово

Плавен е преходът от детската градина към училището и децата се адаптират лесно към новата среда под вещото ръководство на опитни и мотивирани специалисти.

Здравословното хранене е приоритет – училището участва в програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ и осигурява закуски за всички ученици на ежедневна база. Осигурено е обособено място за хранене, където децата закусват и обядват по график под наблюдението на учителите и медицинския специалист.

Във всеки клас се провеждат занимания, свързани с хигиената и здравословното хранене, като те могат да бъдат водени от учител, медицинското лице, педагогическия съветник или външен специалист.

За екипа

Едно от основните предимства на НУ „Васил Левски“ е сплотеният екип от висококвалифицирани професионалисти, които създават атмосфера на сигурност и спокойствие в училището.

Всеки член от екипа на НУ „Васил Левски“ дава своя принос в изграждането на стабилна училищна общност. А когато училището се усеща повече като общност, учениците се чувстват по-сигурни, повече на мястото си и по-ангажирани към обучението.

Част от учителите на Начално училище „Васил Левски“ – Габрово. Снимка: НУ „Васил Левски“ Габрово

Всеки учител се стреми да поддържа максимално тесни връзки с родителите на своите ученици, като ги прави важна част от училищния живот.

Учениците на НУ „Васил Левски“ показват високо ниво на академични знания с призови места в общински, областни и национални състезания и конкурси, и с високи резултати на НВО в 4-ти клас. Преподавателите в училището знаят, че придобитите знания, а не получените оценки, са ориентир за качеството на образованието и нивото на обучението и се стараят да положат стабилни основи, които дават възможност на децата да надграждат знанията и да развиват уменията си занапред.

Екипът на НУ „Васил Левски“ се състои от креативни учители, съчетали в себе си младостта и опита, даващи на учениците максимума знания, умения и навици, необходими за тяхното развитие и просперитет.

Всяко дете е малка личност, която бива зачитана и уважавана, а децата са мисия, защото бъдещето е в техните ръце.

За учебния процес

Педагогическите специалисти в НУ „Васил Левски“ се стремят да откликнат на желанията на родителите и съобразно своите компетентности да развият у децата творческо въображение, критично и логическо мислене, самостоятелност и интерес към преподавания материал. Залага се на проектно-базирано обучение, изнесена класна стая, иновативни подходи, разнообразни занимания по интереси, включване в различни инициативи и извънучилищни мероприятия. Основната цел е да се мотивира интереса и желанието на децата към училището, да бъдат насърчавани да развиват потенциала си и да се чувстват част от училищната общност.

Всяко  дете е уникално само по себе си и всеки учител в НУ „Васил Левски“ знае това. Още в първи клас екипът се старае да опознае децата, техните интереси, специфики, желания и възможности, така че следващите четири години да бъдат максимално спокойни, полезни и интересни за тях. Всеки учител отделя време и подхожда индивидуално към нуждите на учениците, така че те да се чувстват спокойни и да напредват със свое собствено темпо.

В класната стая. Снимка: НУ „Васил Левски“ Габрово

От години НУ „Васил Левски“ работи в тясно сътрудничество с родителите на своите ученици, защото образованието е споделена отговорност между учители, ученици и родители. Те – родителите, са безценни помощници, които често са канени, за да разкажат за професията си, да помогнат с организацията на многобройните инициативи и спортни празници или просто, за да се включат в някоя от творческите ни работилници или базари. Участието на родителите има ключово значение за училищния живот в НУ „Васил Левски“. Работи се в синхрон, като училището се стреми, според възможностите си, да откликне и осъществи интересните идеи и предложения дошли от тях.

Снимка: НУ „Васил Левски“ Габрово

Днес децата, в най-крехката си възраст, прекарват по-голямата част от деня си именно в училище, ето защо в НУ „Васил Левски“ е силно заложена идеята за възпитание на добродетели и повишаване на емоционалната интелигентност. Още от първи клас децата играят ролеви игри, в които е нужно да се поставят на мястото на някой друг, с тях се водят пространствени разговори за отношенията по между им, както и за собствените им чувства и емоции. Психологът провежда специализирани уроци, с игри и нагледни материали, посветени на основните човешки добродетели, спецификите на вътрешния свят на човека, общуването, себеизразяването и разрешаването на конфликти. Децата и техните семейства участват целогодишно в благотворителни инициативи. Ние се стремим да изградим успешни личности, като поставим основите на компетентности, които ще възпитат в тях ценности и навици нужни за бъдещата им реализация занапред.

Снимка: НУ „Васил Левски“ Габрово

 НУ „Васил Левски“ гр. Габрово е иновативно начално училище, където висококачественото образование и модерна материална база идеално се съчетават с майчина грижа към най-малките ученици и спокойна и сигурна среда за тяхното развитие и просперитет.

140 снимки за 140 години история

Поколения габровци пазят спомена за топлата усмивка, хванатата ръчичка и добрата дума от любимия учител. Много стари албуми са скътали в себе си спомен за тези учители. В чест на 140 годишнината на НУ „Васил Левски“ би било добре да изчистим прахта от албумите и да споделим поне 140 снимки, запазили спомена за училището класа и първия учител – от началото на XX век до днес.

Ако Вие или Вашите близки имате снимки, съхранили спомена за НУ „Васил Левски“, можете да  изпратите дигитално копие на e-mail: n.u._vlevski@abv.bg, за да бъдат включени във виртуална изложба по случай юбилея от създаването на училището!

НУ „Васил Левски“ онлайн:

Facebook страница

Уебсайт

YouTube канал

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!