BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинският съвет в Пловдив отпуска 8 хил. лв. за реставрация на Паното „Христо Г. Данов”


Паното на художника Георги Божилов върху сградата на улица „Съборна” №2 в Пловдив
Снимка: „Под тепето“

Общински съвет ще отпусне 8 хил. лв. за реновирането на сграфитото на художнико Георги Божилов – „Христо Г. Данов”.

То декорира частна сграда на ул. „Съборна” №2, която е паметник на културата и се нуждае от спешна реставрация. По тази причина Общинският съвет в града ще отпусне допълнително средства към бюджета на Градска художествена галерия, за да може реставраторите от институцията да извършат ремонтните дейности по творбата.

Сграфитото не е защитено като паметник на културата и за собствениците на сградата не е налице нито задължение да го поддържат, а и нямат нужната квалификацията да го реставрират. Паното е компрометирано в горната част и долу, в основата на сградата.

Още през 2017г. със заповед на кмета на пловдивския район „Централен“ бе назначена комисия, която извърши оглед на място и констатира, че монументалната творба е опасна за преминаващите покрай нея хора. Бе съставен протокол, а от Градската художествена галерия изчислиха, че реновирането ще струва 8 хил. лв.

До този момент обаче Общинският съвет все още не е разглеждал и гласувал такова предложение. Това ще се случи този четвъртък, на последната му сесия преди изборите.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!