BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съветник в Неделино е обвинен в укриване на 500 хил. лв. данъци

Снимка: prb.bg

Общински съветник от Неделино е укрил близо 500 хил. лв. данъчни задължения, твърди прокуратурата. Срещу 42-годишния Сашо Бабачев – управител и едноличен собственик на шивашката фирма „Ели 2003“ ЕООД, е внесен обвинителен акт за укриване и неплащане на данъци в особено големи размери. В същото време дружеството е обявено в несъстоятелност, а дълговете му към НАП надхвърлят 3,3 млн. лв.

Обвинението е за извършено престъпление от март 2008 г. до октомври 2014 г., включващи 76 данъчни периода, през които Бабачев е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 442 558 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност (ДДС).

Като управител на дружеството той е нарушил изискванията на счетоводното законодателство, използвал е документи с невярно съдържание – данъчни фактури, отчетни регистри и дневници за покупки. Основната схема, прилагана от общинския съветник е използване на действително извършени доставки, които обаче били в завишавани многократно в отчетите.

Става въпрос за фактури, издадени от БТК, „Виваком“, „Космо България Мобайл“ и др. контрагенти. Така например доставка на стока за 50 лв. е отчитана за 500 лв., дори за 5 000 лв., сочат данни на държавното обвинение. Прилагано е и обратното при издаваните от фирмата на Бабачев фактури, които били вписвани със значително занижени стойности.

По делото са изготвени съдебно-счетоводна и графическа експертизи. Внесеният обвинителен акт е от 290 страници.

Листовка от местните избори през 2011г., когато Сашо Бабачев се кандидатира за кмет
Снимка: Елена Павлова

„Не съм получил нищо от съда, от вас научавам за обвинителния акт. Не съм виновен, дори не знам, че ще бъда съден. Трябва да се запозная с материалите и тогава ще коментирам“, каза за „За истината“ Сашо Бабачев. Според него делото със сигурност ще му попречи на местните избори. Той е регистриран като водач на листата за общински съветници от „Движение България за гражданите“. Бабачев е настоящ общински съветник и доскоро общински председател на БСП в Неделино.

През 2014 г. той бе осъден от Златоградския районен съд за подаване на неистинска декларация за липса на данъчни задължения пред Община Неделино, с която печели обществена поръчка за строителство.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!