BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съветници в Каварна поскаха оставката на председателя заради замесването му в побоя над кмета на с. Белгун (допълнена)


Йордан Стоянов – председател на ОбС – Каварна
Снимка: Фейсбук профил

Общински съветници искат предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет (ОбС) в Каварна Йордан Стоянов заради системно неизпълнение на задълженията му и уронване престижа на институцията чрез замесване на името и длъжността му в случая с побоя над кмета на с. Белгун.

Докладната записка с искането за прекратяване правомощията на председателя е била входирана в администрацията вчера. Предложението е внесено от 7 общински съветници и според правилника трябва да бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет.

В документа са изложени общо 10 точки, с които се мотивира исканата оставка на председателя. Те се отнасят и за други нарушения, извършени според съветниците, от председателя на местния парламент. Едно от тях е, че при приемане на решението за обявяване на конкурс за управител на МБАЛ -Каварна, по време на заседанието, Стоянов самостоятелно е изменил съдържанието на проекта за решение по докладната записка и го е предложил за гласуване без становище на комисиите. От заседанията на постоянните комисии не се водят протоколи, посочват още съветниците. Според тях е нарушена комуникацията между Общинския съвет и администрацията, на лице е и системно незапознаване на съветниците с постъпила кореспонденция в ОбС от институции и граждани, а в дневния ред не се включват точки по зададени от съветниците въпроси.

Съветниците предлагат местният парламент в Каварна да излезе и с декларация, в която осъжда акта на насилие, извършен срещу кмета на село Белгун – Благомир Станев, в присъствието на други лица и да се разграничи от „извършването на такава жестокост, агресия и насилие срещу граждани, без значение каква е тяхната професионална ангажираност, политическа принадлежност, пол, възраст, етнос и религия“.

„Общинският съвет в Каварна категорично отстоява и ще отстоява позиция за правата на всички граждани и най-вече правото на всеки един от нас да живее без страх и в сигурност!“, се казва още в документа.

Припомняме, че на 5 април т.г. – ден след проведените парламентарни избори, кметът на каварненското село Белгун Благомир Станев подава жалба в Окръжната прокуратура в Добрич, затова че е бил пребит и унижаван в централата на ГЕРБ в Каварна. Станев е кмет на Белгун пети мандат, като на последните избори е подкрепен от ГЕРБ. Според показанията му, около 3 ч. сутринта в следизборната нощ той е бил извикан в офиса на ГЕРБ в Каварна, „за да отпразнува победата“. Там обаче бил бит и унижаван от представящия се за „координатор на ГЕРБ“ в региона Илиян Събев, след като се оказало, че в избирателната секция в с. Белгун са били подадени 11 гласа за ДПС. Докато кметът на селото бил удрян и заплашван, председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов давал указания как да бъде малтретиран Благомир Станев и снимал случващото се с телефона си.

Потърсен от медиите за коментар, Стоянов заяви, че текат разследвания по случая и ще коментира, когато институциите се произнесат. Към момента, обаче, информация за разследването няма.

В Общински съвет – Каварна има общо 17 съветници. Ще гласуват ли те дакларацията и предложението за прекратяване правомощията на председателя предстои да се разбере на следващата сесия, която Йордан Стоянов трябва да свика. Ако той не го направи до 19 април, заседанието трябва да бъде свикано от областния управител на Добричка област.

Междувременно побоят над кмета на село Белгун беше осъден от Националното сдружение на кметовете на кметства. Сдружението призовава срещу побойниците да бъде приложена цялата тежест на закона.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!