BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съвет – Тервел ще гласува отсрочване плащането на наеми за земеделски земи


Илюстративна снимка: pixabay.com

Кметът на Община Тервел Симеон Симеонов ще внесе в общинския съвет предложение за отсрочване с един месец на плащанията към Общината за наем на обработваеми земеделски земи. Мярката се предприема в подкрепа на земеделците, които тази година имаха изключително лоша реколта, се посочва в съобщение на местната администрация. 

Вместо до 30 октомври, наемите ще се дължат до 30 ноември тази година. Ако общинския съвет приеме направеното предложение на заседанието си на 29 октомври, наемателите няма да дължат лихви за забавено плащане на наема, ако са се разплатили с общината до 30 ноември т.г.

В предложението, което се внася в общинския съвет се казва: „Реколтата за стопанска 2019/2020 г. за есенниците не беше добра – закономерно следствие от зимата на 2019/2020 г., в която снеговалежите бяха оскъдни и на последвалата пролет с малко валежи. Сухата втора половина на лятото пък доведе до малък добив от пролетниците. В отделни райони на общината посевите пострадаха от градушка. Добивите са малки, цените на някои култури бележат спад (напр. лавандула), а традиционните за нашата община зърнени култури в момента се изкупуват на цени, които са неизгодни за производителите с оглед на себестойността им на килограм продукция. Земеделците имат задължения за разплащане, сред които е и рентното плащане за наетата земя. За да разплатят задълженията си за наем през м.октомври, земеделците трябва да продават продукцията си при неизгодни към момента цени. В същото време, тенденциите в пазара на земеделска продукция са ориентирани към поетапно повишаване на изкупните цени с навлизането в зимния период на годината.
Една от мерките, с които общината може да бъде полезна за местния земеделски бизнес в условията на така очертаните неблагоприятни условия за земеделието е отсрочването на крайната дата, на която земеделците дължат рентното си плащане (наема) за обработваните от тях земеделски земи.“

От общинската администрация обясняват, че отсрочването не може да бъде много дълго, тъй като приходите от наеми на земеделски земи, в техния пълен размер са планирани в приходната част на Бюджет 2020 на Община Тервел и са разпределени за издръжка на дейностите в разходната му част. При по-късна от 30 ноември дата за отсрочване Общината няма да може да разплати своите задължения към края на годината, а те касаят възнаграждения и издръжка на детски градини, детски ясли, дейности по здравеопазване, социални патронажи, строителни обекти, чистота, улично осветление и други.

Към момента предложението на кмета не е публикувано в дневния ред на сесията, но може да влезе в точката: „Предложения, докладни запски и различни въпроси от местно значение“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!