BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Огромна разлика в цените на имотите в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ценовите разлики в стойността на предлагани за продажба имоти в центъра на Габрово са значителни, сочат данни на брокери.

Анализаторите от портала за имоти в Габрово Реалистимо изследват цените на недвижимите имоти в града, както и тенденциите за развитие.

Имот в център на града може да се намери в рамките на 350 до 700 евро на квадратен метър. Всичко зависи, разбира се, от състоянието на жилището и сградата, от това дали имотът е реновиран или не.

Наблюдава се повишено предлагане на обширни, атрактивно изглеждащи имоти с централна локация. Най-често те са изцяло реновирани с повишаване на продажната цена.

Техните цени разбираемо са в горната ценова граница на споменатите стойности.

Земеделските земи в района се движат на цени около 20 евро на квадрат, а парцелите за строителство – около 10-11 евро за квадратен метър.

Недвижими имоти Реалистимо Габрово

Новото строителство в Габрово обаче далеч не е активно. За първото тримесечие на годината в експлоатация са въведени само 19 нови сгради със скромна ползваема площ и основно изпълнени със стоманено-бетонна конструкция. Броят на новите жилища за тримесечието е само 29.

Това нарежда Габрово на трето място в Северен централен район след лидера Велико Търново с 30 и заемащия втора позиция – Русе с 28.

Според Националния статистически институт общо жилищата в района са малко над 80 000, основно двустайни и тристайни (63%). Промяната в индекса на цените на жилища за Северен централен район, към който принадлежи и Габрово е 2,8 спрямо предходно тримесечие, считано от края на четвърто тримесечие на м. г. и 7,4 спрямо същото тримесечие на м. г. Интересна особеност за имотите в този район на България е, че на база тримесечие поскъпването е по-голямо при новите жилища, отколкото при съществуващите. Това е обратното на тенденцията в страната на база тримесечие и най-вероятно е свързано с по-бавните темпове на ново строителство.

По данни на Агенцията по вписванията сделките по покупко-продажба на имоти, сключени в район Габрово за периода януари – март 2022 година са 361, което прави по около 120 сделки на месец – значително по-ниско от останалите областни градове в Северен централен район: Русе и Велико Търново.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!