BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Освежаване или ремонт – с 1.6 млн. лв. в Силистра започва обновяване на градския стадион


Незаконната трибуна на стадиона в Силистра
Снимка: Димитър Пецов

На 27-ми октомври се състоя символична първа копка за стартиране на дългоочаквания ремонт на Стадион „Луи Айер“ в Силистра.

Стойността на ремонтните дейности са в размер на 1.6 млн. лв. с ДДС. Парите бяха отпуснати през 2020 г. чрез постановление на министерския съвет като допълнителен трансфер към общинския бюджет, а постановлението влезе в сила през 2021 г. След това започнаха изчисленията за изготвяне на количествено стойностните сметки. Поръчката беше спечелена от единствения явил се кандидат, дружеството „Джерамис интернешънъл“ ЕООД, специализирана в изграждането на спортни съоръжения.  

На събитието кметът на община Силистра Юлиян Найденов и управителят на фирмата изпълнител Александър Давчев разясниха основните дейности, които предстои да бъдат изпълнени. Стана ясно, че за цялостен основен ремонт, който да включва както спортните съоръжения – настилки, игрище и др., така и сградния фонд, парите не стигат. Затова с настоящия проект ще се реализират дейности, предопределени от финансовия ресурс, като основния фокус сега ще бъде върху спортните съоръжения, а после ще се търсят допълнителни средства за окончателно довършване.  

Централният вход на стадиона ще бъде само „освежен“, но не и ремонтиран
Снимка: Димитър Пецов

Според кмета, забавянето на целия процес по процедурата е станало заради сградния фонд на стадиона, което наложило да се променят няколко пъти начина на извършване на планираните дейности. Така се оказало, че централната трибуна на стадиона с козирката е незаконен строеж, който не само че няма да влезе в плановете за обновяване, но и трябва да бъде съборен. Затова тази част от стадиона не влиза в проекта и не е ясно какво и как ще се случи в близко бъдеще с нея.  Другата сграда от фонда на стадиона, в която има лекоатлетическа писта и зали по джудо и борба, ще бъде само отчасти ремонтирана.

В нея ще бъдат ремонтирани съблекалните на спортистите-лекоатлети, които сега са в окаяно състояние, но не и залите. Ще се ремонтира и покривът, който в момента тече, каза управителят на фирмата изпълнител, както и ще бъде подменена частично дограма от сградата – около 150 кв.м. Разбра се, че ще бъде спестен и  ремонтът на „лицето“ на спортното съоръжение – входа на стадиона.

На въпрос на „За истината“ дали в проекта е предвиден конкретно ремонт и на централния вход на стадиона, от страна на възложителя и изпълнителя отговориха, че не се предвиждат дейности по централния вход, тъй като той не влизал в проекта. Така че ако гражданите са очаквали да бъдат посрещнати с изцяло нова визия на входа при влизане в стадиона, може би ще бъдат разочаровани.

Първата копка за ремонта на стадиона в Силистра
Снимка: Димитър Пецов

Проверка обаче в документацията, по-специално в техническата спецификация на поръчката, показва, че изрично изискване в проекта е да бъде освежен централния вход на стадиона. В протоколите също е записано, че фирмата е била одобрена, защото офертата и напълно съответства на изискванията на техническите спецификации, едно от които е освежаване на централния вход на стадиона.

А според основната цел на настоящия проект, представена от възложителя и изпълнителя – на първо време да се обновят спортните съоръжения, предстои да се изгради следното: Нов футболен терен с нова поливна система. За него Община Силистра стартира друга обществена поръчка на стойност 65 хил.лв., за изграждането на тръбен кладенец, който да захранва новоизградената поливна и дренажна система на стадиона.

Пистата на стадиона, която след края на ремонта трябва да е с нова настилка
Снимка: Дмитър Пецов

На мястото на сегашната тревясала писта ще бъде изградена нова писта с настилка от тартан.  Ще се монтират две хиляди седалки, които ще бъдат разположени в секторите от двете страни на стадиона. Като много важно предимство на проекта и придобивка за града беше подчертано изграждането на територията на стадиона  на два тенис корта с различна настилка – единият със шамот, а другият с акрилна настилка върху нов асфалт. Ще се изгради и още едно допълнително игрище за футбол на малки врати, с площ от един декар и терен от изкуствена трева.

Срокът на строително монтажните дейности по документи е 6 месеца, като според изпълнителя може да има забавяне от два-три месеца заради зимата и така да се удължи до 9 месеца. Някои от дейностите по проекта вече са стартирали и се вижда на място, че се работи с техника. Официално в проекта подизпълнители не са включени.

Рискове от проблеми с настилката след поставянето й също съществуват. Така хасковската община Минерални бани обнови настилката на спортна площадка, но скоро след това тя започна да се рони. Местната администрация заведе дело срещу фирмата изпълнител „Симекс“, която от своя страна прехвърлила отгтовоността на „Джерамис“ ЕООД, която се оказалра реалният изпълнител. 

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!