BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Падат ограниченията за достъп на журналисти до депутатите в Народното събрание

Илюстративна снимка: pixabay.com

Журналистите отново ще имат достъп до депутатите в Народното събрание. Това се разбра през време на първия работен ден на 45-ото Народно събрание, което се проведе днес в старата, историческа сграда на парламента.

„Разпоредих пълна публичност и прозрачност в работата на Народното събрание и журналистите ще имат пълен достъп“, каза председателят на новия парламент Ива
Митева, цитирана от Mediapool. Тя добави, че ще разпореди и писмено пълен достъп на журналистите за пълноценно отразяване на работата на депутатите.
„Ако трябва да съм честна, не разбирам това ваше ограничение, което беше направено. В другата сграда, в която заседаваше парламентът, няма един дезинфектант сложен никъде. Самата администрация не е предпазена от Covid-19. Не разбирам от какво се пазиха от вас и защо беше това ограничение, което беше наложено, и тази изолация“, заяви още Митева.

Практиката за ограничаване на медиите бе въведена от ГЕРБ в предходния парламент през март миналата година. С аргумента за противодействие на разпространението на коронавируса журналистите бяха затворени в зала „Запад“ на историческата сграда на Народното събрание. По-късно при преместването на депутатите в бившия Партиен дом беше оформен „журналистически изолатор“.

На практика, от септември 2020 г., когато народните представители се преместиха в ремонтираната сграда в триъгълника на властта, журналистите нямат пряк достъп до народните представители, освен по време на заседанията на парламентарните
комисии.

В новата сграда представителите на медиите бяха отделени от депутатите и натикани на приземния етаж в стая без вентилация. Така окончателно бе зачеркната 30-годишната традиция журналисти, депутати и посетители на парламента да имат равен достъп до общите помещения в сградата на парламента и да могат да говорят свободно.

Единственият „официален“ начин журналисти да разговарят с депутати по време на пленарно заседание и да им задават въпроси останаха пресконференциите, които обаче се провеждаха само ако самите партии имат желание да говорят.

Още през миналата година в парламента бяха внесени две подписки срещу ограниченията, а международни журналистически организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и до председателят на парламента Цвета Караянчева с настояване ограниченията да отпаднат. Омбудсманът Диана Ковачева също призова да се върнат старите правила. В резултат, обаче, тогавашният председател на парламента Цвета Караянчева не даде на журналистите достъп до дивани, но не и до депутати в бившия Партиен дом. Така журналистите останаха в „изолатора“ до последния ден на 44-ото Народно събрание.

По време на тържественото заседание за откриването на 45-я парламент днес президентът Румен Радев, както и редица партийни лидери, призоваха за премахване на ограниченията в работата на журналистите. Часове по-късно новият председател Ива Митева обеща локдаунът за медиите да бъде официално отменен.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!