BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдивските адвокати поискаха оставката на зам. председателя на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов


Адвокатски съвет – Пловдив
Снимка: „Под тепето“

Адвокатите от Пловдивската адвокатска колегия поискаха оставката на заместник председателя на Висшия адвокатски съвет – адв. Людмил Рангелов. Решението им е взето снощи на заседание от Адвокатски съвет – Пловдив. Действието им е продиктувано от интервю на Рангелов в национален ефир, където той изразява позиции, несъвместими с духа и текста на приетата единодушно декларация от делегатите на Общото събрание на адвокатите от страната.

В декларацията си от 22 февруари т.г. българските адвокати настояха за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес и изразиха тревога от случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което, според тях, поставя в опасност законността и върховенството на правото.

Според пловдивските адвокати, Людмил Рангелов е изразил позиция, която не подобава на заместник председател на Висшия адвокатски съвет, забравяйки че „призванието адвокат изисква от носещите го умствено и нравствено да са в състояние да защитават с достойнство от всякакви посегателства живота, имота, честта, свободата и другите блага на гражаданите, на обществото, а много пъти и на самата държава.“

Призванието на българския адвокат като общественик е залегнало в традициите на българската адвокатура, се посочва в разпространената позиция на Адвокатски съвет – Пловдив, цитирана от регионалното издание „Под тепето“. .

„Споделяйки напълно вижданията на нашите предшественици и бидейки последователи на завещаните ни от тях ценности ние, членовете на АС-Пловдив считаме, че адв. Людмил Рангелов няма необходимите комплексни качества, за да продължи да заема поста на Заместник-председател на Висшия адвокатски съвет, а напротив, заемането на този пост от колеги като него, които с лекота изпращат в публичното пространство послания, в разрез с излъчените такива от Общото събрание на адвокатите от страната и създават ненужно и силно напрежение в средите на българските адвокати, е вредно за Висшия адвокатски съвет и българската адвокатура като цяло.“, посочват пловдивските адвокати.

Те приканват адвокат Людмил Рангелов да подаде незабавно оставка като Заместник-председател на Висшия адвокатски съвет, а в случай, че не стори това – да бъде освободен и на негово място да се избере друг адвокат, притежаващ необходимите нравствени и професионални качества, които да спомогнат за това Висшия адвокатски съвет да провежда политика в съответствие с решенията на Общото събрание на адвокатите от страната и призванието на адвоката като общественик, а не в явно противоречие с тях.

Вярваме, че това ще позволи българската адвокатура да се обедини и да постигне целите, зададени с единодушно приетата от Общото събрание на адвокатите от страната на 22.02.2020 г., в гр. София декларация като конституционен гарант за правата и законните интереси на всички граждани и юридически лица, а и на гражданското общество в Република България, са казва в заключение в позицията.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!