BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„По всички правила“ – в Севлиево започна ремонт на току-що ремонтиран тротоар


Вдясно – завършеният през август тротоар, вляво – два месеца по-късно тротоарът се прави наново
Снимки: „За истината“

Община Севлиево е възложила спешен ремонт на току-що основно ремонтиран тротоар, който се оказа неизползваем за движение.

За същия тротоар през септември т.г. кметът на Севлиево каза, че е проектиран „по всички правила“, а за това, че по него движението бе невъзможно обясни, че „Общината няма задължение да осигури тротоари от двете страни на всяка улица“. Въпреки това днес ремонтът на ремонта започна и според източници на „За истината“ трябва да приключи още тази вечер.

Кой ще плати за двойната работа към момента не е ясно.

Всички бордюри около дърветата по протежението на целия злополучен тротоар рано тази сутрин бяха извадени. Отстранен е и по един ред от тротоарните плочки край тях. Работниците на обекта обясниха, че бордюрите, които през август бяха положени „изправени“, сега ще бъдат пренаредени „легнали“. За да не се засегнат корените на дърветата. Освен бордюрите, се премахва и по един ред от тротоарните плочи. Целта в тозци случай е да се освободи място за пешеходци, каквато след приключване на първия ремонт през лятото нямаше.

Как Севлиево направи тротоари, по които се минава „на куц крак“ – тук.

На ул. „Марин Попов“ в Севлиево – всички новоположени бордюри се вадят, за да се пренаредят по нов начин
Снимка: „За истината“

„Не видяхте ли, че тротоарът е неизползваем, когато го правихте и защо не спряхте работата още тогава“, попитахме един от работниците. „Ние какво сме видяли, не е важно, отговори той. Важно е какво са ни наредили да правим“. След това той постави крака си напречно на разстоянието, оставено за пешеходци, с което без думи показа, че по този тротоар не може да се върви.

Но така им наредили от Общината.

Представител на една от фирмите изпълнител „Еко Традекс Груп“ потвърждава, че са получили нареждане да ремонтират тротоара по начина, оказал се неизползваем. От него разбираме, че ремонтът на ремонта трябва да приключи още днес и ще е за сметка на фирмата. Най-вероятно бързата работа е заради изборите в неделя, което обяснява как при температура под нулата (минус 1 градус бе тази сутрин в Севлиево, б.р.), работниците бяха изкарани да вадят плочите по наредения само преди два месеца тротоар.

Бордюрите около дърветата се пренареждат легнали
Снимка: „За истината“

Ремонтът на ул. „Марин Попов“ е част от обществена поръчка за ремонт на седем севлиевски улици, обявена през февруари 2019 г. За изпълнител на уличните ремонти е избрано дружество по Закона за задълженията и договорите „Инфраклинър-2018“. В него влизат хасковското „СТ Клинър“ и севлиевското „Инфрастроежи“ при 50:50 разпределение на дяловото участие.

Проектът за ремонт на въпросния тротоар е разработен от правоспособни проектанти и съгласно Закона за устройство на територията и Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии и свързаната с тях подзаконова нормативна рамка. Това каза кметът на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) пред Общинския съвет в града в отговор на питане от общинския съветник Димитър Тонев (Коалиция „Ние, гражданите“ ). Тонев попита

кой е приел проекта в този вид

и Община Севлиево като възложител упражнила ли е контрол върху ремонта.

Как недостъпен за пешеходци тротоар се оказа проектиран по всички правила – тук.

Тогава Иван Иванов не каза дали въпросният тротоар ще остане във вида, в който очевидно е неизползваем, но подчерта, че работата не е приета от Общината.

Два месеца по-късно местната администрация в Севлиево очевидно не е приела работата, щом е възложила ремонт на ремонта. Това със сигурност е признание, че се ремонтира некачествено, което не изчерпва въпроса: Кой ще плати?

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!